Хасково

9 инспектори от Хасково ще проверяват дискотеки по морето

9 инспектори от Хасково ще се включат в края на тази седмица в кампанията на НАП за проверки на нощни заведения по Южното Черноморие, съобщават от агенцията.

В рамките само на няколко дни служителите от страната от звеното за фискален контрол вече са проверили няколко дискотеки във Варна и Каварна. Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

Фискалните инспектори са установили общо 66 нарушения. Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е „запечатване на обект“. За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила, на заведението може да бъде наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок от 1 месец.

Междувременно от НАП напомнят, че учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно. Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, които са здравно осигурявани за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на осигуряване от работодател по реда на Закона за здравното осигуряване.

Зрелостниците трябва и да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски. Например вноската за месец юли се дължи до 25-и август, а до 25-и септември се дължи тази за август. Сумата може да бъде платена без такса чрез ПОС терминал на НАП или онлайн в Портала за електронни услуги на агенцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button