Хасково

В Хасково вече лекуват безплатно деца с барокамера

Първата за областта барокамера вече се намира в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково.

Тя доставя кислород на деца, които имат увреждания от различен вид – неврогенни заболявания, детска церебрална парализа, деца с аутизъм, с разстройство в развитието. Изключително полезна е, обясни управителят на центъра Невена Желязкова. Терапията ще се извършва безплатно за потребителите на центъра от обучени специалисти. След това се очаква да се разшири обхвата на услугата.

БарокамераАпаратът е дарение от Национален фонд „Св. Никола“ – София. Изпълнителният директор на фонда Недка Младенова обясни, че камерата е последно поколение за този модел и е купена за 27 000 лв. след проведена благотворителна кампания.

По-малки деца могат да влизат в камерата с родител или придружител, за да са спокойни. По-големите могат да са с телефон или таблет, за да може да се изкара една процедура от минимум 15 – 20 минути. Колкото повече процедури се направят, ефектът е по-добър, допълни Младенова.

Това е четвъртата барокамера, която от фонда даряват на центрове за деца с увреждания в страната. Амбицията е да има камери в различни региони и така да се обхванат повече деца с увреждания.

Капацитетът на хасковския център, който се намира на улица „Цар Страшимир“ №39 е за 30 деца, като към момента се лекуват 26 деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
запознат
запознат
12.07.2023 16:36 16:36

въпрос – в публикация на община Хасково се казва, че само децата, които ползват услугите на центъра ще могат да ползват безплатно барокамерата, моля журналистите да уточнят този въпрос-как останалите деца с увреждания, които не ползват услугите на центъра, ще имат достъп до барокамерата?

Back to top button