Хасково

Данъци за 5 години назад ще плащат излъгалите за жилищата си

Димо МариновДва пъти и половина се е свил пазарът на недвижими имоти в Хасково, сочи справката на местната дирекция „Общински приходи“. През 2008 година събраният данък „Придобиване“ е бил близо 2,9 милиона лева, а за 2011 година е едва 1,1 милиона лева, съобщи днес директорът Димо Маринов.

Спадът се дължи предимно на по-малкият брой сделки с недвижими имоти в общината, обясни Маринов. Разликата между 2010-та и 2011-та е близо 400 000 лева. Все пак през миналата година местната данъчна служба е поставила рекорд по приходи. Събрани са над 14 милиона лева. По-голямата сума се дължи най-вече на платените от Министерството на отбраната близо половин милион лева задължения, както и на събраните от публичните изпълнители задължения, посочи Маринов.

Най-големият длъжник към местната хазна момента е „Хасково БТ“. Бившето тютюнево предприятие дължи 610 000 лева данъци и такси.

Вероятно още след 20 януари хората ще могат да плащат данъците за автомобилите си с 5% отстъпка, а до средата на февруари ще са готови и дължимите суми за недвижими имоти и такса смет, допълни още шефът на хазната.

В момента служителите на „Общински приходи“ правят проверки на декларираните от гражданите данни. Оказало се, че има доста несъответствия. Много хора декларирали невярно жилища и получавали отстъпки от налозите без това да отговаря на истината. Имало и грешно декларирани квадратури. След като проверките приключат ще бъдат начислени целите дължими суми за 5 години назад, предупреди Димо Маринов.

След април санкции вероятно ще понесат и хората, които живеят в сгради без т.нар. Акт 16, които не плащат налози за тях. За целта ще бъде поискана информация от EVN и ВиК дали в подобни жилища се ползват ток и вода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
бензукан
бензукан
12.01.2012 14:57 14:57

кмета наградил д маринов с екск*рзия до египет застава димо пред хеопсовата пирамида и от нея изкача мумия на около 3000 г и пита -абе още ли е жив моя съученик димо маринов ?

швейк
швейк
12.01.2012 15:06 15:06

бих казал на маринов и околните –-цунете ми гъзаааа

liglio
liglio
13.01.2012 21:00 21:00

Zaradi takiva kato vas dvamata sme na tova deredje. zashto da ne gi globi be, shtom az plashtam zashto i te da ne plashtat danyk?

Back to top button