Любопитно

Близо 36 градуса в Хасково, преди 85 г. е било далеч по-хладно

35.6 градуса е максималната температура в Хасково, съобщиха за Haskovo.info от метеорологичната обсерватория.

Рекордът за 12 юли пък е от 2000 г., когато са измерени 40.6 градуса. За днес в региона е в сила жълт код за високи температури.

За четвъртък е издаден оранжев код. Прогнозата е жегата да достигне 38 – 41 градуса.

Преди 85 години, на днешния ден, в Хасково е измерена максимална температура от 29 градуса. На разсъмване е било хладно за юли – едва 15.4 градуса. Данните са взети от метеорологичните дневници на Хасковското държавно земеделско училище. Днес те се пазят в поделението на държавния архив в Хасково.

За нуждите на учебното заведение в двора е изградена професионална метеостанция. Съоръжението за наблюдаване на времето е изградено на 191 м. н. в. в двора на училището, където сега се намира Природо-математическата гимназия. Станцията е разполагала с четири термометъра – сух, влажен, за минималната и максималната температура и още един, известен като самопишещ, разказа за Haskovo.info главният уредник в отдел „Нова история“ на РИМ – Хасково Милен Вълчев.

Дежурен техник е правел замерванията три пъти на ден, в точно определено време – 7:18, 14:18, 21:18 часа. Той е разполагал и уреди за засичане скоростта на вятъра, влажността, за определяне на количеството паднал дъжд и сняг. Информацията е изпращана всеки ден в метеорологичната служба в София.

Събраните данни са използвани в училището, което е разполагало със собствени овощни градини и ниви. Не е ясно кога е закупена метеорологичната станция и кога са започнали замерванията. В хасковския държавен архив са запазени дневниците за периода 1938 – 1943 г., допълни историкът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button