Регион

Окончателно: ТЕЦ-ът в Димитровград ще трябва да рекултивира сгуроотвалите си

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще трябва да рекултивира сгуроотвалите си, става ясно от решение на Върховния административен съд.

На 25 юли миналата година от РИОСВ – Хасково са указали на дружеството в срок до 30 септември 2022 г. да завърши техническа рекултивация на сгуроотвали „Галдушки ливади“ и „Горен бюк“, намиращи се съответно в землищата на Димитровград и на село Черногорово, местност „Янева кюприя“.

Случаят е свързан с това, че с акт на министъра на околната среда и водите на ТЕЦ „Марица 3“ е било указано в рамките на 12 месеца след преустановяване на експлоатацията, да извърши техническата рекултивация, в това число и демонтаж на изградените постоянни съоръжения (съществуващи тръбопроводи) на всяко едно от двете депа.

На 22 юли 2022 г. длъжностни лица от РИОСВ – Хасково са извършили планова проверка на депата и са установили, че техническата рекултивация не е била извършена. Въз основа на установеното при проверката директорът на РИОСВ – Хасково е издал предписание.

То е обжалвано от ТЕЦ-а пред Хасковския административен съд, който го е потвърдил, а след това решението на ХАС е потвърдено и от ВАС.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван
Иван
14.07.2023 10:30 10:30

Еми издал предписание, а защо не е наложил Наказателно постановление за установеното нарушение, сега какво казва Пачеманова, предписние еми след тяхното обжалване са изтекли и срокове, а тя не издала наказателно по реда на ЗООС и издаденото комплексно. Ама нали всички вече ги няма експерта по комплексни, великата еколожка Пачеманова, сега е лесно да пищат в социалните мрежи, а какво направиха като бяха само схеми!

Back to top button