Любопитно

„Бунтарката на българското кино“ представиха в хасковската библиотека

Изложбата „Бунтарката на българското кино“ беше открита във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Експозицията е посветена на 100 г. от рождението на първата кинорежисьорка у нас Бинка Желязкова (1923 – 2011). Материалите са издирени и подредени от Росица Тодорова от отдел „Изкуство“ в хасковската библиотека.

Освен кино енциклопедии, сборници и списания от фонда на РБ „Христо Смирненски“ са показани архивни снимки и документи, предоставени от Общинска библиотека – Свиленград, Държавен архив – Хасково и Община Свиленград. „Бунтарката на българското кино“ е илюстрирана с афиши на филми на Бинка Желязкова от дигиталната колекция на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

Изложба
Росица Тодорова

Показани са стари броеве на списание „Кино“ от 1957 г., когато родената в Свиленград режисьорка прави своя скандален дебют с филма „Партизани“.

Изложбата беше открита от директора на библиотеката Анна Щилянова. Бинка Желязкова е една от малкото жени в света, които снимат игрално кино в края на 50-те години. Заради сблъсъка с тоталитарната власт до края на живота си тя създава само 7 игрални и 2 документални филма, 4 от които стават жертва на цензурата и са спрени от екран.

ИзложбаДебютният й филм „Партизани“, насилствено преименуван на „Животът си тече тихо“, дочаква своята официална премиера над 30 г. след създаването си – чак през 1988 г.

Въпреки всичко Бинка Желязкова получава десетки награди на Международните кинофестивали в Москва, Брюксел, Колумбия и други. Нейните филми са селектирани в раздел „Особен поглед“ в Кан, а един от тях – „Последната дума“ е номиниран за голямата награда на фестивала.

Изложба
Анна Щилянова

През 1996 г. Желязкова е избрана за лице на киното в Източна Европа, а през 2007 г. Министерството на културата у нас й връчва приз за цялостен принос към българското кино. През последните години нейните ленти са излъчвани с огромен успех в цяла Европа и отвъд океана.

През март във френските кина бяха прожектирани два от най-емблематичните й филми – „А бяхме млади“ и „Привързаният балон“. Специална витрина в изложбата показва публикации във френския вестник „Льо монд“ и чуждестранни списания и киносайтове с отзиви за творчеството на голямата ни режисьорка.

Част от вълнуващата атмосфера на изложбата създават песните „Късен сняг“ и „Носете си новите дрехи, момчета“ по стихове на Стефан Цанев, които звучат във филмите на Бинка Желязкова „Басейнът“ и „Последната дума“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button