Хасково

Хасково изпрати пореден горещ ден. Спас Александров: Тези жеги не са прецедент

36.6 градуса е максималната температура в Хасково, съобщиха за Haskovo.info от метеорологичната обсерватория.

Рекордът за 14 юли е 37.5 градуса от 1934 г. Haskovo.info припомня, че днес в региона е в сила оранжев код за опасно високи температури. За събота е обявен жълт код, като се очакват 36 – 37 градуса.

Дългогодишният директор на обсерваторията Спас Александров коментира, че това което се случва не е прецедент. През юли 2000 г. са подобрени 8 температурни рекорда. Тогава максималните температури са били между 37 и 43 градуса. В края на юли, когато са горещниците отново са били регистрирани подобни високи температури.

Александров обаче изрази притеснението си от изследванията на световната метеорологична организация. Те показвали, че през последните 30 г. темпът на нарастване на температурите е обезпокоителен. Това се дължало на човешкия фактор и на топенето на ледниците.

Според него хората трябва да свикнат да живеят при тези условия, като се опитат да забавят темпа на нарастване на температурата и по възможност да го спрат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button