Регион

Проучването на гробницата край Текето засега без държавна помощ

Геофизичното проучване на гробницата със стенописи при хасковското село Текето с ръководител археологът Георги Нехризов ще получи финансиране от Министерството на културата в случай, че бъдат осигурени допълнителни средства по програмата за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2023 г.

Това информират от ведомството след приключилата сесия за финансиране на представените от национални и регионални музеи и висши учебни заведения проекти за разкопки.

В същата графа попада и планираното изследване на средновековния град Лютица на екипа на Филип Петрунов от Националния археологически институт с музей при БАН.

Одобрени за финансиране са теренно издирване на суровинни източници на антична селищна структура в землищата на Ивайловград и селата Свирачи, Камилски дол и Вълче поле с ръководител Пламен Георгиев.

Малко над 18 000 лв. получават теренните издирвания на археологически обекти в землищата на селата Александрово, Преславец, Надежден и Бисер под ръководството на Георги Нехризов.

46 000 лв. са определени за екипа на Крум Бъчваров, който ще работи на праисторическия обект при село Нова Надежда.

За допроучване на новооткрития площад в късноантичната и средновековна крепост Балък дере край Ивайловград с ръководител Ивайло Кънев са отделени 42 000 лв.

В списъка на класираните са също продължаващите проучвания на крепостта Букелон край свиленградското село Маточина и Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button