Любопитно

Хасковски учител на връх Монблан: Чувството е уникално – вътрешен мир и тишина

48-годишният Генади Батимов, който е учител по математика в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, покори най-високият връх в Западна Европа – Монблан с височина близо 4810 метра.

Батимов разказа пред Haskovo.info, че спортът му е активно хоби и страст от 10 години. Той е бил на върха заедно с братовчед си Илиан Йотов и техният водач Тихомир Димитров.

„Насочихме се към Монблан, защото е най-високият на континента. Бяхме го планували още за миналата година през август, но затвориха хижите и пътя за върха поради топлото време и каменопадите. По тази причина през миналата година качихме Гран Парадизо – 4061 м и Брайтхорн – 4164 м“, обясни хасковлията.

АлпинистиПодготовката за изкачването на Монблан не е спирала от миналата година. Батимов каза, че тренира ежедневно, за да поддържа формата си. Атаката на върха е била изтеглена с месец по-рано заради по-благоприятните метеорологични условия.

Групата е преминала по стандартния маршрут с нощувка в хижа Tete rousse на 3167 м. На втория ден българите са отишли до хижа Гуте – 3842 м и на следващия ден са атакували върха.

АлпинистиВремето е било лошо, като се е „отворил прозорец“ за изкачване и слизане от върха до 11 часа, защото след 10 часа сутринта се е очаквал вятър със скорост над 80 км/ч.

Алпинистите са закусили в 2 часа през нощта и в 2:15 часа е започнала атаката на върха, като за по-малко от 4 часа са го изкачили. „Насладихме се на изгрева и после обратно. Чувството на върха е уникално. Трябва да се усети – вътрешен мир и тишина“, описа преживяното Батимов.

АлпинистиНа връщане групата е имала сили да качи още един връх – Dome du Gouter, който е висок 4304 м.

„Предизвикателствата за мен бяха много, защото от ноември месец миналата година не бях качвал нищо. Не бях провел аклиматизация на 4000 метра за няколко дни, но важното е че всичко се случи и планината ни допусна. Следващите планове ще са може би за Елбрус, когато свърши войната“, допълни Генади Батимов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Браво
Браво
17.07.2023 15:13 15:13

Браво! Поздравления!

Анонимен
Анонимен
18.07.2023 8:11 8:11

Браво на такива мъже!
Нови успехи! И все по-нагоре!

Back to top button