Хасково

4 хасковски общини с достъп до евросредства за екологичен градски транспорт

4 общини в Хасковска област могат да кандидатстват за европейско финансиране за закупуване на екологични автобуси или тролейбуси, които да обслужват линиите на градския транспорт, съобщават от МРРБ.

Това са Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за кандидатстване изтича на 30 август.

Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. Кандидатът трябва да осигури собствен принос в размер на 10%.

Задължително е кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати.

Местните администрации могат да кандидатстват за купуване на нулево или нискоемисионни превозни средства, както и за изграждането на зарядни станции за тях. Допустими са и дейности за разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и мерки за дигитализация на транспорта.

Ще могат да се изпълняват също инфраструктурни проекти за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, както и да разработват генерални планове за организация на движението. Задължително условие е мерките да са предварително заложени в плановете за интегрирано развитие на градските общини, Регионалните планове за развитие на ниво NUTS 2 или в плановете за устойчива градска мобилност на градските общини.

Срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца. Общо 40 градски общини в страната с население от над 15 000 жители ще имат достъп до над 100 млн. лв. за екоавтобуси и тролеи, допълват от ведомството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button