Хасково

Отец Антоний: Човек остарява, но сърцето – никой път

АнтоновденТържествена литургия за Антоновден отслужи отец Антоний в църквата „Св. Богородица“ в Хасково. Именникът пожела на себе си и на всички хасковлии здраве, живот, семейно щастие и успехи в живота. Отец Златко пък изненада отец Антоний с букет цветя и пожелание този ден да ги събира дълги години.

Отец Антоний е най-възрастният свещеник с най-дълъг стаж в областта. „Знаете, че човек расте и остарява, но сърцето не остарява никой път„, каза пред Haskovo.info архиерейският наместник. „Така се чувствам, въпреки, че съм на 84 години. Ще продължавам така. Св. Антоний ми помага, Господ ми помага. Благодарение на тях съм достигнал до това, което съм днес“, каза именникът.

Той допълни, че в живота си като пастор е претърпял и незгоди, и обвинения, но е бил длъжен като свещенослужител да отстоява позициите на църквата.

Антоновден„Не се интересувам нито от тази власт, нито от онази власт. Искам църквата да е добре, защото вярата сплотява хората. Нека всички обединени да вървим напред за преуспяването на църквата и на родината, за която много милея“, каза отец Антоний.

Той е свещеник от 1949-та година и е от Панагюрския край. Родом е от село Стрелча. Най-вълнуващият момент в живота му е факта, че е успял да изпълни обещанието на родителите си да слуги на Бога.

Преди да се роди родителите на отец Антоний са загубили две деца. „Тогава майка ми и баща ми са ме обещали на бога“, разказа архиерейският наместник. Моя баща беше религиозен. Живеехме в София, имахме фурна. Всяка неделя заедно с по-малките ми брат и сестра ходехме на църква.

Когато завършва семинарията отец Антоний се жени. Това е било едно от условията, за да може да стане свещеник. Така архиерейският наместник осъществява обета на родителите си да служи на Бога. „Родителите ми казваха винаги така – Антоне, бъди честен, защото честността е като конец, който отънява, но не се къса„, разказа отецът. Той си пожела здраве и сили, за да може да продължи да изпълнява мисията си.

Антоновден Антоновден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Именник
Именник
17.01.2012 17:32 17:32

Честит Имен Ден,отче Антоний!
Преди много години ти ме кръсти в „Св.Богородица“.
Желая ти крепко здраве и всичко най-добро!

Анонимен
Анонимен
17.01.2012 18:41 18:41

ЧЕСТИТО НА ОТЕЦ АНТОНИЙ!!! ТОЙ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ТОВА КАКЪВ ТРЯБВА ДА Е БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ. НЕКА ГОСПОД ГО ДАРИ С КРЕПКО ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ И СВЕТИ АНТОНИЙ ВИНАГИ ДА МУ ПОМАГА!!!!!!!!!

Христов
Христов
18.01.2012 10:13 10:13

Напълно подкрепям по-горните коментари!

Back to top button