Регион

Природозащитници купиха първите земи за опазването на три защитени вида

Българското дружество за защита на птиците закупи първите земи, които ще бъдат управлявани природосъобразно в полза на три световнозастрашени вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер, съобщават от организацията.

Това става в рамките на дарителската кампания „Земя под заКрила“. Закупените 29 декара са на територията на Южен Сакар, близо до Тополовград и Свиленград, в райони, които са известни като гнездови територии на емблематичния царския орел.

Макар че закупуването на земя за природозащитни цели е кауза на дружеството от много години, това е първата подобна инициатива, осъществена изключително с финансовата подкрепа на индивидуални дарители. Целта на организацията е да събере достатъчно средства за закупуването на 100 декара земя в Сакар, за да подпомогне възстановяването на трите вида, чието съществуване в българската природа е застрашено главно заради загубата на местообитания.

Новозакупените земи няма да имат официален статут на защитени територии, за чието обявяване правомощия имат държавните институции. Като най-старата природозащитна организация в страната, БДЗП поема отговорността да ги поддържа в благоприятно природозащитно състояние, с фокус към опазването на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер. С това допринася за благосъстоянието на цялото биоразнообразие и природа в района.

Основна цел при управлението на териториите е възстановяването и опазването на местообитанията и видовете, заради които те са закупени, както и заради други видове и местообитания, които са с неблагоприятен природозащитен статус и са характерни за съответния район.

До момента кампанията „Земя под заКрила“ е събрала почти една трета от целевата сума и продължава до края на годината.

Ако искате да се присъедините към каузата Земя под заКрила, може да дарите по няколко начина:

С превод по банкова сметка
IBAN: BG55 RZBB 9155 1060 1073 29
BIC: RZBB BGSF
Банка: KBC Банк България ЕАД
Титуляр: Българско дружество за защита на птиците
Основание: Земя под закрила + телефон и имейл за връзка

чрез SMS на 17777 DMS POLET
с банкова карта на https://crm.bspb.org/
или онлайн на platformata.bg

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button