Хасково

Откриха как са се топлили византийците при реставрация на баня

Турската баня в СвиленградНапълно запазена византийска отоплителна система бе открита по време на ремонта на старата турска баня в центъра на Свиленград. 

Реставрацията на банята стартира през ноември миналата година. Проектът, съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство, предвиждаше от помещението на огнището да бъде демонтиран метален резервоар и на негово място да бъде обособен санитарен възел. След премахване на резервоара и почистване на хумус и пепел от огнището работниците се натъкнали на автентична хипокаустна система, изградена от старинни тухли, характерни за сгради от византийския период.

Тази система е служела за отопление на банята и е провеждала топлината и дима от огнището към залите – съблекалня и къпалня. Старинната отоплителна система представлява серия от засводени тухлени тунели под нивото на пода и димоотводи във външните стени на сградата. Те са оформени в основата си със скрити арки и излизат по периферията на купола.

Турската баня е елемент от някогашен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам, изградени заедно със стария мост на река Марица в началото на 16 век. През 1913 година по време на Междусъюзническата война Свиленград е опожарен, а комплексът – унищожен. През 1934 година върху основите на хамама банята е издигната в първоначалния й вид и функционира като градска баня до 70-те години на 20 век. От 1982 година е обявена за паметник на културата с местно значение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кореняк
Кореняк
18.01.2012 17:52 17:52

Открихме топлата водааа.Преди много години в Хасково имаше ХАМАМ демек турска баня.В сабарянето и участваха танкове,МТЛБ.та гърмяха се бомби и едвам я събориха.Още тогава се видя как се е отоплявал хамама,аз също съм го ползвал.Каква е тогаващната архитектура каква е сегашната?Събориха по доброто направиха едно нищо а по после още по голямо нищо…

Незнайко
Незнайко
18.01.2012 19:44 19:44

Първо:
Хипокауста е известен, далеч преди Византия. Справка – вила „Армира“.
Второ:
Бани с подобна система за отопление е имало и в Османската империя. Кой датира свиленградския хипокауст?
Трето:
Хасковската „турска баня“ не е турска, ама иска четене.
Тя също си имаше хипокауст.

Доброжелател
Доброжелател
19.01.2012 12:08 12:08

Много пъти на място съм слушал обяснения на уж корифеи, че вила „Армира“ е резиденция на владетел със звукоотводи за подслушване, минералната вода е изчезнала след като османците са затапили извора с увити овчи кожи, разпределението се приема почти както при днешните панелки, демонтираните мозайки отразяват битки … Ченгейска им работа. Същите подобни артефакти в гр. Антакя обаче са си баня с автентична хипокаустна система от древността, състояща се условно от три отделения. Нещо повече – организираният в много стара сграда музей с мозайки от подобни бани посреща огромен брой туристи от цял свят. Не е трудно нито да се ходи там, нито пък да се видят филмите на световно известни студия за Антакя. Важно е отношението, останалото ще дойде по-късно…

Back to top button