Хасково

Кметове настояват за повече полицаи и лекари по селата в Хасковска област

За повече полицаи и лекари по селата настояха на пресконференция в Хасково от Националното сдружение на кметствата в България.

За най-болните проблеми в малките населени места разказаха председателят на сдружението и 47 г. кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев, и кметът на харманлийското село Доситеево, Митко Вълчев, който е в ръководството на сдружението.

По техните думи най-сериозният проблем е с липсата на полицейско присъствие по селата, особено в летните месеци, когато се прибирали повече хора от чужбина, имало събирания с употреба на алкохол и наркотици. Ставали пиянски свади, побоища и шофиране в нетрезво състояние, което е предпоставка за тежки катастрофи.

В същото време по думите на Митев, когато идвали полицаи, те правили по един обход за 5 – 10 минути и си тръгвали. Кметовете настояват за полицейски приемни, където хората да разкажат за проблемите си.

При поставяне на въпроса от районното управление на полицията в Хасково казали, че разполагат с ограничен екип от хора, който да покрива още общините Стамболово и Минерални бани.

Кметът на Доситеево обясни, че полицаите имали и друга тактика – на изненадващи проверки по селата, при които хващали пияни и дрогирани шофьори и други нарушители. Така нещата се успокоявали за месец – два, но след това проблемите отново се връщали.

Митко Вълчев разказа и за случай преди няколко години, когато е бил бит с бухалка от група роми, защото се е опитал да защити човек от селото. Той все още имал здравословни проблеми, след този побой. Делчо Митев се обяви за по-голяма защита и сигурност за полицаите и кметовете.

Двамата акцентираха и върху проблема с липсата на лекари и зъболекари по селата. Някои от общините не ремонтирали някогашните здравни служби, а кметовете се превръщали в разносвачи на лекарства за възрастните хора.

В Доситеево събирали пари под формата на дарения за своя фелдшер, за да имат медицинска помощ в селото. След неговата кончина обаче в населението място вече нямало медицинско лице. Социални асистенти, назначени по програма на общината, обслужвали и помагали на възрастните хора.

Селските кметове поискаха да имат самостоятелни бюджети, за да могат да реализират най-належащите неща за местното население, както и осъвременяване на Закона за опазване на селскостопанското имущество, за което сега почти никой не полагал грижи.

Дългогодишният кмет на Брягово коментира и предлаганата промяна в Конституцията за ограничаване на мандатите на кметовете до два. Той посочи, че един кмет се изгражда с годините и ако хората го харесват, не би трябвало да има спънки той да бъде избран. Делчо Митев каза, че би се кандидатирал отново на предстоящите местни избори през есента.

В началото на септември се предвиждала среща, на която от Националното сдружение на кметствата в България да представят проблемите си пред народните представители.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Зъбидоктор
Зъбидоктор
25.07.2023 13:50 13:50

Делчо Митев колко пациенти ми е изпратил за две години,нула защото е прост.

ЕЛЕКТРОЖЕН
ЕЛЕКТРОЖЕН
25.07.2023 14:58 14:58
Отговор до  Зъбидоктор

Значи, че не си никакъв ,, зъбидоктор,,.А си и по-прост от ръждясала магарешка подкова и чувала под опашката на магарето, зъбидоктореееее!!!

Всезнаещ
Всезнаещ
25.07.2023 15:18 15:18
Отговор до  ЕЛЕКТРОЖЕН

Простта майка е теб родила.

Брягово
Брягово
25.07.2023 14:16 14:16

Мошеници!

Стефка Ленкова
Стефка Ленкова
25.07.2023 15:11 15:11

Делчо Митев иска да краде пак.

Анонимен
Анонимен
25.07.2023 16:21 16:21

те сегашните нищо не правят- само си пълнят джопчетата от крадящите и нередовните т.н. и без книжки – малциства и пенсионирани пиянки

Back to top button