Регион

20 минути са нужни за изстрелването на ракетите по градоносния облак

Денонощно се следи за образуването на градоносни облаци, към които да бъдат изстрелвани ракети, съобщават от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

През активния сезон във всеки команден пункт в страната има между 5 и 7 дежурни специалисти, които вземат решение и управляват въздействието върху градоносните облаци, за да защитят земеделските площи. Агенцията има 11 регионални дирекции, разположени в Хасково, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Тъжа.

От началото на градозащитния сезон – на 14 април, са изстреляни 11 857 ракети, като са проведени 231 активни действия и са обработени 1 037 градоопасни клетки. За същия период на миналата година активните действия са били 196, върху 791 градоопасни клетки и са изстреляни 10 189 ракети.

Само на 27 юли в Хасково, Стара Загора и Сливен бяха проведени 4 въздействия и използвани близо 300 ракети. Една от водещите цели в дейността е да се намали силата на градушката и при падането й да е с минимални размери или разтопена, посочват от агенцията.

ГрадушкаМетеорологичната обстановка се наблюдава непрекъснато със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути. При установяване на опасност от град се иска разрешение от Центъра за координиране и използване на въздушното пространство и тогава се активира дадената регионална дирекция с нейните ракетни площадки.

От момента на искането на разрешение до самата стрелба са нужни приблизително 20 минути. С цел безопасност, когато площадка или полигон не са активни, ракетите са прибрани и зареждането им започва след подаване на команда към стрелеца на място.

В цялата страна има 263 ракетни площадки, на които трябва да се поддържа наличност от най-малко 22 ракети. В момента има по 28 ракети на всяка площадка и според агенцията те са достатъчни за ефективната работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button