Любопитно

Хасковският танцов клуб „Дива“ показа изкуството си край Араповския манастир

Популярният танцов клуб „Дива“ в Хасково с ръководител Нина Василева получи грамота за отличното си представяне на събора „Ангел войвода“. За втора година поляните до Араповския манастир край Асеновград събраха фолклорни състави от цялата страна.

Танцьорите от „Дива“ поднесоха изпълнения от Тракийската етнографска област и очароваха многобройната публика. Те разгледаха кулата на известния хайдутин Ангел войвода – основен дарител за изграждането на единствения български манастир, построен по време на османското владичество – Араповския манастир „Св. Неделя“.

В богатата програма на събора бе включена и възстановка на подвизите на закрилника на Родопите Ангел войвода, тачен и в хасковския край. Народни борби, кулинарни изложби на традиционни храни от Тракия и други прояви предложиха още организаторите.

СъборФормацията е участвала във фестивали в Харманли, Асеновград, Димитровград, Смолян, Хасково и други селища. Както Haskovo.info писа, едни от последните отличия за принос за съхранение и развитие на традиционните народни изкуства, за осъществена приемственост между поколенията, са от Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ 2023 в Хисаря, проведен под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

Да се вият все така дълги хората ни, пожелава ръководителят и хореограф на „Дива“ Нина Василева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button