Хасково

99 отпаднали от училище по любов или заради безпаричие

Иван Панайотов99 деца са отпаднали от училище в Хасково през изминалата учебна година, съобщи за Haskovo.info началникът на Регионалния образователен инспекторат Иван Панайотов.

86 от тях са напуснали родните школа по социални и семейни причини. Част от учениците са се оженили, други път прекратяват образованието си заради безпаричие или недостатъчна загриженост от страна на родителите, уточни Панайотов.

Едва 13 ученици са отпаднали заради направени над 15 неизвинени отсъствия. 5 са прекъснали по болест. Други 202-ма са заминали да учат в чужбина при родителите си.

Броят на отпадналите ученици през 2010/2011 учебна година все пак е по-малък в сравнение с 2009/2010 учебна година. Тогава 116 възпитаници на местни школа са прекъснали образованието си. 

За да се намали до минимум броят на отпадащите ученици на територията на областта се осъществяват два проекта, които обхващат всички училища. Това са „Целодневно обучение в средищните училища“ и „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти“.

Междувременно нова национална програма за образованието ще подпомага училищата от тази година да разработват стратегии за намаляване на отсъствията на учениците, както и за предотвратяване на отпадането им от училище, съобщи преди дни зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

За изпълнението й ще се използват част от 45-те милиона, които бяха дадени в повече към бюджета за средното образование за 2012 г. По думите й новата програма ще стимулира и мотивира училищата да разработват и изпълняват стратегии за намаляване на отсъствията на учениците, както и да се предотврати отпадането на децата от училище.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Родител
Родител
25.01.2012 10:25 10:25

Ако има санкции за родители, чиито деца напускат у-ще поради незагриженст, ако държавата си върши работата и недопуска деца да отпадат от образователната система, ако бедните семейства бъдат адекватно подпомагани, ако семействата и женихите на девойки под 16 г. бъдат съдени за неглижиране и сексуално посегателство върху непълнолетна….цифрата ще бъде много по-малка. Недопустимо е в 21 век да има неграмотни и деца непосещаващи у-ще!!!

Back to top button