Регион

Засилени проверки по водоемите, хванаха майка и син да бракониерстват

Започват засилени проверки по водоемите в Хасковска област, които ще продължат през целия месец август, съобщиха за Haskovo.info от ИАРА.

Акцията е национална и е във връзка с отпуските и очаквания голям брой рибари по реките и язовирите. Целта е опазване на рибния ресурс и спазване на правилата за отговорен риболов.

Инспекции ще се правят още на лодки, превозни средства, складове, стопански постройки, хладилни помещения и на съоръжения за временно съхранение на риба в търговската мрежа.

Последно от ИАРА – Хасково са хванали майка и син да бракониерстват на язовир „Ивайловград“. Помагало им малко момче, като неговата задача била да почистват рибата. От водите са извадени 9 мрежи.

Последно пък сигнал за умряла риба по водоемите имало за река Харманлийска. Там обаче причината не била от замърсяване, а цъфтеж на водорасли.

От ИАРА припомнят правилата за любителски риболов:

Да се използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата.

Да се записва улова от всеки риболовен излет по видове в билетите за любителски риболов.

Да се носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да се представят на контролните органи при поискване.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг. пъстървови риби, но не повече от 6 броя. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг., с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 броя. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат във водата, независимо от състоянието им.

Добивът на черна мида и бяла пясъчна мида се извършва единствено чрез ръчен способ (чрез леководолазна дейност). Стопанският улов се извършва с валидно удостоверение, издадено от ИАРА. Строго забранено е да се лови с дънни тралове и драгиране. Любителите риболовци могат да задържат не повече от 3 кг. от улова на миди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button