Хасково

Хасково отбеляза 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Хасково чества тържествено 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Пред паметника на Десети пехотен родопски полк венци на признателност към българските четници и комити поднесоха кметът Станислав Дечев, председателят на общинския съвет Таня Захариева, областният управител Гинка Райчева, командирът на Военно формирование – Хасково подп. Иван Бонев, заместник-областният управител Митко Петров, заместник-кметът на Хасково Динко Тенев, общински съветници, представители на политически партии, патриотични организации и граждани.

В честването участваха военнослужещи от хасковското военно формирования и духовият оркестър с диригент Недялка Ангелова. Водещата Наталия Ангелова изпълни „Въстанишки марш“ от Христо Силянов.

Военни„Географски Хасково е далече от горящите въстанически полета и баири. Но хасковлии са част от смелите четнически отряди. Те се бият наравно със своите братя от Одринско и Македония и заедно с тях проливат свидна българска кръв върху изтерзаната ни земя, останала извън пределите на България. На тези юначни мъже историята вече е дала най-високата титла и ги е нарекла македоно-одринските революционери от Хасково“, каза в словото си кметът Станислав Дечев. Той изреди имената на войводите Тане Николов, Никола Коев – Мамин Кольо, Петър Ангелов и на всички четници от Хасково, участвали в Мекодоно-одринското опълчение.

Военни„Със сигурност историята не е записала имената на всички хасковлии, които са се били с достойнство и вяра в Македония и Одринска Тракия. Но ние днес сме длъжни да имаме същата сила и доблест, за да изпълняваме своя дълг към родния град и Родината с достойнството и вярата на Македоно-Одринските революционери! Поклон пред героите! Да живее България!“, каза още Дечев.

Честването на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание продължи с изпълнения на Народния оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button