Външни публикации

Съвременните градини

Проектирането и подредбата на съвременна градина може да бъде вълнуващо и удовлетворително изживяване. Съвременните градини се характеризират с чисти линии, семплост, функционалност и акцент върху открити пространства за живеене. Ето някои ключови принципи и идеи, които да вземете предвид при дизайна на съвременна градина:

  1.   Семплост и минимализъм: Опитайте се да запазите семплостта в дизайна, като изберете умерени цветови палитри и чисти линии в обзавеждането.
  2.   Обособете Площи: Използвайте съвременни материали като бетон, метал, стъкло и природен камък за пътеки, патиа и други елементи на обзавеждането. Внесете геометрични форми и модерни шаблони, за да добавите съвременен вид.
  3.   Избор на Растения: Изберете растения с изчистени, архитектурни форми. Орнаментални треви, сукуленти и скулптурални дървета са чудесен избор. Фокусирайте се върху няколко основни видове растения и ги повтаряйте в градината за хармоничен изглед.
  4.   Външни Живописни Пространства: Създайте функционални и уютни външни пространства за живеене. Разгледайте възможността за интегриране на места за сядане, трапезарии, външни камини и кухни, за да подобрите употребата на градината.
  5.   Водни Елементи: Включете съвременен воден елемент като стилен фонтан или минималистично езерце. Водните елементи могат да добавят успокояващ акцент и да допринесат за общият вид на градината.
  6.   Осветление: Използвайте добре обмислено външно осветление, за да подчертаете фокусни точки, пътеки и архитектурни елементи. LED осветлението е енергоефективно и може да се използва за създаване на драматичен ефект.
  7.   Поверителност и Граници: Изложете на показ, огради или вертикални градини, за да осигурите поверителност и да разграничите различните зони на градината. Високи, стилни саксии или живи плетове също могат да служат като дискретни граници.
  8.   Устойчивост: Обмислете устойчиви практики в дизайна, като използвате растения, устойчиви на суша, системи за събиране на дъждовна вода и материали за пропускане на вода.
  9.   Интегрирайте Технологии: Внесете съвременни технологии като умни системи за поливане или автоматично осветление, за да подобрите ефективността и удобството на градината.
  10. Изкуство и Скулптури: Добавете съвременни артове или скулптури стратегически в градината, за да повишите нейното визуално въздействие и да направите уникално изявление.
  11. Интерес през Цялата Година: Планирайте дизайна на градината така, че да осигурите интерес през всички сезони. Изберете растения, които предлагат различни текстури, цветове и сезонни промени, за да запазите визуалното обаяние на градината през цялата година.
  12. Личен Принос: Не забравяйте да добавите личен штрих към градината. Независимо дали става въпрос за скулптура на открито, уникално място за сядане или избор на специални растения, внесете част от себе си в градината, за да я направите по-специална и индивидуална.

Градински люлки (градинските люлки) са страхотно допълнение към съвременната градина и могат да предоставят уютно и релаксиращо пространство за отдих и наслада сред природата. Градинските люлки и шезлонги обикновено са изработени от здрави материали като дърво, метал, ратан или изкуствен ратан, което ги прави подходящи за употреба на открито. Могат да бъдат разположени на патиа, тераси, балкони или дори по-скрити ъгли в градината.

Съвременните градински люлки се отличават със своя минималистичен и стилен дизайн. Обикновено имат изчистени форми, гладки повърхности и често са с неутрални цветове. Една от популярните опции е градинска люлка с рамка от метал или дърво и удобни възглавници за седалка и облегалка. Някои модели са и висящи, което добавя лекота и елегантност към пространството.

Външните камини също са елемент на съвременния градински дизайн, който добавя уют и атмосфера на пространството. Външните камини могат да бъдат изградени от различни материали, като камък, тухла, метал или съчетание от тях, в зависимост от предпочитанията и стиловете на дизайна.

Един от най-популярните видове външни камини е пещ или камина с отворена вътрешност, която позволява на хората да се наслаждават на топлина и пламъци, създавайки уютна атмосфера през хладните вечери. Такива камини обикновено се разполагат на патиа или тераси, но също така могат да бъдат изградени в стената на градината или да бъдат част от специално обособена зона за отдих.

Други възможности за външни камини са горелки или преносими печки на газ, които осигуряват топлина и уют без да изискват наличието на класическо гориво като дърва или въглища.

Външните камини създават приятна атмосфера и са перфектни за вечерни събирания със семейство и приятели, а също така и за романтични моменти на открито.

Back to top button