Спорт

Божидар Саръбоюков с един скок е на финал на европейското първенство

Голямата надежда в леката атлетика Божидар Саръбоюков от „Хеброс“ (Харманли) се класира за финала в скока на дължина на Eвропейското първенство за младежи и девойки до 20 г. в Йерусалим (Израел).

Само с един опит от 7,87 м Божидар покри квалификационната норма, която е 7,75 м и се оттегли да почива, подготвяйки се за утрешния финал, съобщава bgathletic.com.

Това е и рекорд за сезона на открито за Саръбоюков, тъй като до момента той имаше 7,81 м от турнир в Гърция през юни и добър подарък за неговия 19-и рожден ден, който посрещна ден преди старта на първенството. На държавното във Велико Търново той се приземи на 7,86 м, но с по-силен от допустимото вятър.

За сребърния ни медалист в скока на височина от световното до 20 г. в Кали през миналия сезон предстои наситена програма в Йерусалим. След финала в скока на дължина утре, в сряда той ще участва в квалификациите на троен скок, като финалът в тази дисциплина е в последния ден от шампионата – на 10 август.

Лека атлетикаПо-рано днес по-малката сестра на Божидар – Ирен, отпадна в квалификациите на скок височина при девойките. 17-годишната Саръбоюкова преодоля от първи опит 1.67 и 1.72 м., но не успя да скочи 1.77 и с този резултат остана на 16-то място в квалификациите и не намери място във финала.

Само преди две седмици Саръбоюкова спечели бронзов медал на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор, Словения с резултат 1.80 м., допълват от atletikabg.com.

Квалификационната норма в Йерусалим бе 1.88, а седем атлетки записаха 1.83 и още пет с 1.80 допълниха стартовия списък за финала.

Фаворитката Ангелина Топич (Сърбия) с лекота „прелетя“ над летвата на височини 1.80 и 1.83, а другата без нито един фаул бе Йохана Гьоринг (Германия) – 1.72-1.77-1.80 и 1.83.

Двете оглавиха квалификациите, а единствената с 1.80, която не успя да продължи бе Аурора Вичини (Италия), тъй като скочи тази височина от трети опит.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button