Хасково

Проучване: Хасковлии не ходят на профилактични прегледи

Болница, илюстрацияХасковлии ходят най-малко на профилактични прегледи в сравнение с живеещите в други региони на България. Ефективността на общопрактикуващите лекари в тази насока е 19,96%, при средна за страната 47,68%.

Това показва проучване на ефективността на първичната медицинска помощ по региони, направено от екип на Националния център по обществено здраве и анализи.

Хасково е на опашката и в класацията на дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари по така нареченото майчино здравеопазване: проследяване на нормална бременност и послеродово наблюдение. Процентите в тази сфера са 2,13, след нас са само Кюстендил и Сливен.

Ефективността на личните лекари в нашата област в контрола на диспансеризираните пациенти е 22,79% – два пъти по-малка от средната за страната. Еталон със 100% са Разград, Силистра и Търговище.

Най-добре джипитата работят по имунизационната програма за пациентите до 18 годишна възраст. Тук процентът на Хасково е 86,55%.

Резултатността от цялостната дейност на общопрактикуващите лекари в Хасковска област се оценява на 21,49%. Тя обаче е отчетена само по количествени параметри и не дава сведения за качеството на оказаната помощ, нито пък може да служи за индивидуална оценка на отделни джипита, поясняват авторите на проучването. 

По данни на Световната здравна организация у нас хората доплащат 2 пъти повече здравни услуги, отколкото в другите европейски страни. Делът на личните разходи за лекари, лекарства и болничен престой е 2 пъти по-голям и от тези, които дава Националната здравно-осигурителна каса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button