Спорт

Божидар Саръбоюков със сребро и два национални рекорда на еврошампионата

Божидар Саръбоюков сътвори невероятно състезания във финала на скок дължина на европейското първенство за младежи и девойки до 20 г. в Йерусалим, Израел.

Два дни след като навърши 19 години талантът от Харманли спечели сребърния медал в дисциплината с 8.22 м., съобщава atletikabg.com.

Божидар започна със скок от 8.18 (1.9), с което прати в историята 25-годишния национален рекорд за юноши на Петър Дачев от 8.14, с който той спечели световната титла в тази възраст през 1998 г. в Анеси, Франция – шест години преди да се роди Саръбоюков. Това бе и първият официален опит на Божидар над границата от 8 метра.

Вторият опит на българина бе отново с измерение на национален рекорд с 8.22 (1.2). С този резултат Саръбоюков се доближи на 1 сантиметър от лидера Матия Фурлани (Италия), който поведе още в първия опит с 8.23 (-0.2) – рекорд на шампионатите.

Невероятната серия на Божидар продължи с 8.10 (3.4) и 8.12 (2.0), докато Фурлани регистрира два фаула, 7.87 (2.1) и 8.07 (1.9).

Възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов атакува титлата в последните опити и регистрира фаул в петия си скок и 8.07 (1.4) в последния си скок. Серията на юношата бе една от най-силните в историята на българската атлетика.

Бронзовият медал остана за Никита Маслюк (Украйна) със 7.97 (2.3).

Резултатът на Божидар бе шести във вечната ранглиста на България непосредствено след 8.23 на най-доброя български атлет за всички времена Христо Марков, 8.30 на Петър Дачев, 8.31 на Атанас Запрянов и Николай Атанасов и националния рекорд на Ивайло Младенов – 8.33.

Точно преди година на 5 август Божидар Саръбоюков спечели сребърен медал на световното първенство за юноши в Кали, Колумбия на скок височина, а през зимата на 2023 г. зае четвърто място на скок дължина еврошампионата в зала за мъже със 7.97.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button