Регион

Започва проучване на тракийската гробница край село Текето

До 1 – 2 седмици се очаква да започне геофизичното проучване на тракийската гробница край хасковското село Текето, съобщи за Haskovo.info директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев.

Сега с помощта на общината се извършва почистване на местността. След това ще започне изследването, което ще покаже къде точно се намира входа на гробницата и други детайли.

Това ще помогне на археолозите при същинското разкриване на самата гробница. Разкопките ще започнат, когато има осигурено финансиране.

АрхеологияHaskovo.info припомня, че в края на април археологът доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН обяви, че гробницата е със стенописи, каквито има само две известни по нашите земи – Казанлъшката и Александровската.

Тогава РИМ – Хасково започна благотворителна кампания за събиране на средства за спасяване на уникалната гробница. Досега са събрани над 25 000 лв.

Дарителска сметка в лева:

IBAN BG64RZBB91553120056106

Титуляр РИМ-Хасково

Кампания събира средства за спасяването на тракийска гробница край Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button