Любопитно

Александър Милушев представи книгата „Между тиган и рима, нахранени да има“

Секретарят на хасковското читалище „Заря“ Александър Милушев представи днес първата си книга „Между тиган и рима, нахранени да има“.

Тя включва над 40 традиционни тракийски рецепти от хасковския край, които са представени забавно с рима. Книгата е богато илюстрирана, като има супи, предястия, основни ястия, деликатеси, десерти и други изненади.

Всичко е предварително изпитано и сготвено от автора. Книгата е посветена на неговата съпруга Петя Милушева. Редактор е Ели Видева, с която вече подготвят и втората книга на същата тема.

Книга„Опитал съм се да го направя в рима, за да бъде малко по-интересно, като спазя всички задължителни изисквания за писането на рецептите. Ще бъда радостен ако всеки пожелае да притежава книжката“, казва авторът.

Милушев призна, че идеята е дошла от неговия приятел Валентин Ахтаров, с който си разменяли наздравици и малки рими във фейсбук. „Той каза защо не напишеш едно стихотворение за пачата и аз го посветих на него. Като направих за пачата, шкембето беше много близо, защото е до нея и така продължих“, разказа Милушев.

КнигаТой е и координатор на Съюза на народните читалища в Хасково, който през декември организира традиционен конкурс, посветен на коледно-новогодишните ястия. В него участват всички читалища от общината и гости.

Ели Видева призна, че досега не е редактирала такава книга, като сама е сготвила някои от ястията. „Сашо няма претенции да бъде поет и слава Богу. Изградено е на принципа на римушката и трябваше действително римичките да се пипнат тук-там. Според мен се получи нещо много приятно и много забавно и си струва човек да ги погледне, да ги забърка и да си нахрани фамилията“, каза редакторът.

Книга„Трябва да се готви с хубав материал, не може да икономисваш материала и да искаш да стане хубава манджа. При нас тракийците традиционно са готвили с масло, това да не се забравя. Напоследък го правят с маргарин, а това не е хубаво, разваля манджата“, каза за финал Александър Милушев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button