Любопитно

Вестник от преди век: Хасковските бани – една от най-щастливите комбинации

Съюзът на журналистите в България рекламира Хасковските бани в свое издание през 1930 година

През 1930 г. Съюзът на журналистите в България посвещава цял брой на своето пeчатно издание на морските и планинските курорти на България. „Вестник на вестниците“ излиза на 30 юни във Варна.

Едно крупно богатство за Хасково представляват неговите топли бани, разположени в полите на Източните Родопи, не много далече от града, пише съюзното издание. По своя състав те са една от най-щастливите комбинации – съдържат желязо, сяра, радий, арсеник. Другият фактор е топлината – от 40 до 50 градуса. Досега хасковските бани са използвани главно при ревматизъм, но пиенето на водата без съмнение ще действа крайно благоприятно при стомашно-чревни заболявания пояснява д-р Стефан Кадиев.

Авторът подчертава и голямото изобилие на целебните води- гаранция за тяхното „грамадно бъдеще“. Нашите хора едва започват да живеят хигиенически и да търсят курорти, заключава той и добавя, че „върви засилването на интереса към тия извори“.

Минерални баниСпециалният брой на „Вестник на вестниците“ е изпълнен с рекламни описания на Станимака, Търново, Чепино, Хисаря, Трявна, Панагюрище, Берковица и други краища на страната. Комитетът в Кюстендил обаче не изпратил заръчания писмен материал и затова липсва описание, коректно обясняват журналистите.

Вестникът призовава: “България крие в своите недра вълшебни природни красоти и обилни благодатни минерални води. Да ги опознаем и използваме! Чрез тях ние ще закрепим тялото си, ще ободрим духът си и така ще бъдем по-полезни на себе си и на Отечеството“.

Както приляга, броят е изпълнен с реклами за хотели, банки, ресторанти с хайдушки кюфтенца, , магазини за прежди и шапки, бонбони и шоколади, за „ ароматични и приятни за пушене папироси“, сред които е и марката „Момиче“.

Минерални баниАвторът на редовете за Хасковските бани д-р Стефан Кадиев /1897-1985 г / е син на учителско семейство в Хасково. Учи медицина в Австрия и в Софийския университет. Лекар на X-та пехотна дружина в родния си град, основава движението за здравна просвета и активен здрав живот „Хасарей“.

В професионалния си път достига до длъжностите главен лекар на Първа българска армия и главен лекар във Военната академия. Следовник е на Петър Дънов. Оставя стихове, есета, над 1300 статии по здравни въпроси и на духовна тематика, включително във вестник „Хасковска поща“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кенана
Кенана
22.08.2023 12:33 12:33

В града ни винаги е имало духовни, дълбоко вярващи хора християни,идеалисти.За които добруването, благоденствието на хората е било висша цел и смисъл в живота.Поклон пред такива хора.

gogoto
gogoto
22.08.2023 17:39 17:39

то и сега има едни дето толкова добруват и сън не спят за благоденствието на града, че ще го „спасяват“ даже

Back to top button