Хасково

Един удавен и двама изчезнали в Бисер, чакат втора вълна

НаводнениеМъж на над 60 години се е удавил при наводнението в харманлийското село Бисер – съобщи за Haskovo.info кметицата Златка Вълкова. По нейни думи други двама мъже са в неизвестност. Единият от тях е 90-годишен и живеел сам, другият изчезнал е над 80-годишен. Имотите на двамата старци са били залети от водата.

Нивото й обаче почнало да спада и към момента е на около половин метър под моста, който разделя селото на две. Опасността обаче не е отминала. Жителите на Бисер са предупредени да очакват втора приливна вълна, заради скъсаната стена на язовира край село Елена – потвърди Златка Вълкова.По данни от пресцентъра на МВР над 50 души вече са евакуирани от харманлийското село, което бе наводнено след преливането на язовир Иваново.

Малко след 10 часа правителствената информационна служба съобщи, че за бедстващия район ще отпътува премиерът Бойко Борисов. По късно стана ясно, че негова заповед на място са изпратени вицепремиерът Цветан Цветанов и земеделският министър Мирослав Найденов. Министърът на вътрешните работи лично ще ръководи спасителните действия в Бисер.

Планирано бе в акцията по евакуиране на жителите на селото да се включат и два хеликоптера от авиобаза „Крумово“. На място работят екипи на „Гражданска защита“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, полицаи, военни, доброволци от БЧК. Задействан е „Плана за защита на населението при бедствия“.

Голяма част от къщите в селото са залети от вода, която на места достига близо 2 метра. Пристигналите спасителни екипи са дали указания на хората да заемат високите части на къщите и обществени сгради. Изпратена е необходимата налична техника, в това число високопроходими  автомобили и лодки. От Пловдив са командировани петима водолази и алпинист, които да помогнат в спасителната акция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button