Регион

ВКС отмени ефективната присъда на Тодор Караиванов и му наложи условна

Върховният касационен съд отмени присъдата от 4 години затвор заради получени подкупи за бившия шеф на митницата в Свиленград Тодор Караиванов и му наложи условно наказание от 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок.

За да намали размера на наказанието ВКС се аргументира с прекомерната продължителност на делото и двукратното му връщане на прокуратурата, съобщава news.lex.bg.

Haskovo.info припомня, че през 2020 г. Караиванов получи от Хасковския окръжен съд 4 г. затвор, 5 000 лв. глоба и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години.

Той беше признат за виновен в това, че в периода от октомври 2014 г. до 28 януари 2015 г. е поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 600 евро и 1 600 лв. Караиванов е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение, че на 28 януари 2015 г. в Свиленград в качеството си на длъжностно лице е използвал своето служебно положение като началник на митницата и влиянието си над подчинените служители, за да набави за себе си противозаконна облага – като получил сумата от 10 000 евро.

Преди две години апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 4 години затвор на Караиванов, въпреки че го оправда за единия от поисканите подкупи. Апелативните съдии приеха също така, че той е извършил и престъплението по служба, но заради изтеклата давност за това деяние, прекратиха делото в тази му част.

Основните свидетели срещу Караиванов бяха спедиторът Стилян Христозов и превозвачът Хабиб Хабил, като митничарят беше записван и със специални разузнавателни средства. Въпреки възраженията на защитата му, всички инстанции приеха, че в случая не е ставало дума за провокация към подкуп.

Върховните съдии не са съгласни с наложеното на Караиванов наказание от 4 години затвор, което апелативният съд е обосновал и с критиките към България за неефективното преследване на корупционните престъпления. В решението си ВКС казва, че това не може да е отегчаващо отговорността на подсъдимия обстоятелство, а съдът е длъжен да прецени индивидуалната тежест на всяко конкретно престъпление, а не да преценява „абстрактната обществена опасност на посегателствата“. Според върховните съдии, пловдивските магистрати са отдали прекомерна тежест и на налаганите на Караиванов дисциплинарни наказания, но не са съпоставили позитивните оценки за личността му, включително и в професионален план.

Основен фактор за по-леката присъда на бившия митнически шеф обаче се явява прекомерната продължителност на делото, тъй като той е станал обвиняем веднага след задържането му на 25 януари 2015 г. Апелативният съд е обяснил продължителността на делото с неговата сложност, но ВКС отбелязва, че то два пъти е било връщано на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт. Върховните съдии отхвърлят и аргумента, че Караиванов и защитата му са допринесли за забавянето, тъй като правели множество доказателствени искания, като посочват, че това е тяхно право.

ВКС решава, че няма нужда наказанието да бъде изтърпяно в затвора. Съдиите изтъкват, че трудовата и социална ангажираност на подсъдимия не водят до извод за сериозно завишена негова лична обществена опасност, която да налага ограничение на свободата му.

Делото обаче се връща на апелативния съд в частта, в която той го е прекратил за извършеното престъпление по служба с изтекла давност, след като е изразил и становище, че Караиванов е извършил престъплението. Върховните съдии отбелязват, че апелативният съд е допуснал съществено нарушение, тъй като се е произнесъл по същество на обвинението и е прекратил делото без съгласие на подсъдимия.

Осъдиха на 4 г. затвор Тодор Караиванов за вземане на подкуп като началник на митницата в Свиленград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button