Регион

Психолози помагат на пострадалите от Бисер да превъзмогнат срещата със смъртта

Село БисерПсихолози и социални работници започват работа още от днес с пострадалите при наводнението в село Бисер. Това са хората, които са се срещнали очи в очи със смъртта, коментира за Haskovo.info областният управител Ирена Узунова.

Ще направим всичко възможно през следващите 3-4 дни всяко пострадало домакинство да получи по 325 лева от социалното министерство. Започваме описване на щетите във всяка къща. Целта е да направим всичко възможно жителите на село Бисер да бъдат компенсирани за загубите си, допълни Узунова.

Хората от цялата страна са много активни. Непрекъснато звънят на мен и на телефон 112, предлагат помощ, подслон, събират дрехи, допълни губернаторът. Даренията ще бъдат канализирани, с тях ще бъдат осигурени на нуждаещите се уреди от първа необходимост – печки, перални, хладилници.

Село БисерДнес в харманлийското село Бисер се очаква да пристигне комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Целта на посещението е  да се направи оглед и да се обсъдят възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите, понесени от местното население.

Правителството обяви 8 февруари за Ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на село Бисер.  Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите.

До този момент жертвите в село Бисер са четири. Възрастен мъж от село Лешниково получи удар вчера и почина на място при вида на давещите се животни в двора му. Край маджаровското село Бориславци смъртта застигна двама съпрузи. Друго семейство пък бе пометено с автомобила си от водната стихия край село Иваново. Двамата съпрузи също не оцеляха. Още двама души от село Бисер се издирват от снощи, но все още не са открити, коментира Ирена Узунова.

Ето и имената на загиналите от водната стихия

село Бисер, община Харманли

Иванка Димитрова Карамфилова
Георги Ангелов Сираков
Христо Андреев Христов
Ангел Тодоров Стоянов

село Иваново, община Харманли
Лиляна Христова Делева
Васко Иванов Делев

село Бориславци, община Маджарово

Георги Иванов Бойчев
Недялка Колева Бойчева

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button