Хасково

Животновъди, скаути и фирми помагат на пострадалите в Бисер

Пенка ХристоваЖивотновъдите

Животновъди от цяла България стартираха благотворителна кампания за пострадалите от наводненията фермери в харманлийското село Бисер, съобщи за Haskovo.info председателят на Съюза на животновъдите и съветник на министър на земеделието Пенка Христова.

В инициативата са се включили 9 организации. Това са Асоциация Стария Балкан, Сдружение за автохтонни породи и овце, Национално сдружение на млеко и месопроизводителите, Национална асоциация на животновъдите, Асоциация на млекопроизводителите Тракия Милк, Асоциация на биволовъдите, Национална овцевъдна асоциация, Национална говедовъдна асоциация, Съюза на животновъдите в България.

„Стартираме набиране на парични средства за подпомагане на животновъдите в региона, пострадали от наводнението. Ще направим списък на пострадалите ферми и животновъди, за да се види какви бройки животни им липсват. Тези животновъди, които нямат наличине на парични средства, са готови да дадат животни“, обясни Христова. Братя Пилеви от Хасково са готови да предоставят фуражи за храна на животните, които са останали живи.

Офроуд любителитеОфроуд любители и скаути

Офроуд любители докараха с 8 джипа от София помощи в бедстващото село Бисер.В малките часове днес те доставиха хляб, консерви, вафли, шоколад, 1,5 т бутилирана минерална вода, заплатени от софийска фирма. В транспортирането им помогнаха колеги от Пловдив и Стара Загора. Огласен чрез форума на OFFRoad-Bulgaria, импровизиран пункт в Зона Б-5 в София днес започна да приема помощи за бисерчани. Дрехи и одеяла се събират също в Бургас и в Стара Загора

Скаутският клуб „Мадарски конник“ – Шумен започва да събира дарения за нуждаещите се от селата край Харманли, съобщи Добромир Драев, национален кординатор в Организацията на Българските скаути. В този мразовит февруари най-необходимото са топли дрехи, чорапи, шалове, шапки, одеяла, задължително и детски размери, до довечера трябва да сме опаковали кашоните, казват скаутите.

Помощи

На пострадалите днес се раздаваха и дърва

МЗХ и фирми

Както Haskovo.info вече писа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов организира даряването на близо 5 тона храни, хранителни продукти и вода в бедстващите райони.

От централния склад на верига магазини „Кауфланд“ в Пловдив са доставени в село Бисер над 3000 литра трапезна вода, 720 литра прясно мляко и над 2 тона храни, от които хляб, млечни продукти, консерви. Хранителният холдинг „Белла България“ е доставил безвъзмездно един тон колбаси, от които хамбургски салам, шпек салам и кренвирши. 

Фирма „Градус“ е дарила и доставила безвъзмездно в Областна дирекция по безопасност на храните – Хасково над половин тон храни, от които хляб, пилешки колбаси и консерви. Българска агенция по безопасност на храните и регионалните й дирекции продължават да приемат храни, хранителни продукти и вода от български производители и търговци, които ще бъдат разпределени и в други бедстващи райони.

Екипи на Българския Червен кръст също помагат на място на засегнатите и евакуирани хора. От БЧК апелират към хората, които са решили да помогнат на пострадалите, да изпращат само финансови средства, тъй като материалните дарения затрудняват сортирането. Част от даренията не влизат в употреба по предназначение и допълнително усложняват ситуацията и работата на доброволците

БЧК обявява Банкова сметка за парични дарения, поместена на интернет страницата на организацията:

Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button