Регион

Баба Калина: Мислех, че си отиваме

баба КалинаШестима от пострадалите от наводнението в село Бисер все още се лекуват в болницата в Харманли. Те са с измръзвания, в тежко шоково състояние и с обострени хронични заболявания, тъй като повечето от тях са възрастни.

„Пострадалите ще останат в лечебното заведение колкото е необходимо“, каза днес управителят на здравното заведение д-р Динчо Генев. „Ние сме длъжни да приютим тези хора„, коментира той и допълни, че в болницата са разкрити 50 легла за останалите без покрив бисерчани.

Сред настанените в МБАЛ – Харманли са баба Калина и внучката й, които са се спасили по чудо от водната стихия. Възрастната жена обаче загуби съпруга си – дядо Ангел, който не е могъл да избяга от триметровата вълна, заляла селото след като стената на язовир „Иваново“ се скъсва. 

В понеделник сутринта разбрали за идващата стихия 10-тина минути преди да ги залее. „Бяхме на двора с дядо Ангел. Той искаше да подпре вратичката“, разказа през сълзи баба Калина. През това време тя отишла в близкия „Кафе-аперитив“ да види внучката си. Внезапно вълната дошла с голяма сила, блъснала се във вратата и я извадила от пантите. Стихията нахлула в заведението.

Двете жени се опитали  да излязат от другата врата, но бравата заяла и баба Калина и внучката й останали във водния капан. „Водата непрекъснато повишаваше нивото си, подпирахме се на различни предмети, но в един момент останахме във въздуха. Аз даже нагълтах малко вода, но внучката ме хвана за ръката и ме повдигна  така че главата ми остана над водата“, продължава разказа си оцелялата по чудо жена. „Стоях и мислех, че си отиваме. Водата беше ледена, а ние изстивахме в нея„, спомня си преживеният кошмар жителката на Бисер.

В този момент тя чула само как внучката й казва: „Дръж се,бабо! Водата намалява“ и изпаднала в безсъзнание. Едва после разбрала, че след като прииждащата вълна се укротила, кръстената на нея внучка я изнесла на ръце, а спасители с лодка я извели до една от линейките. „Свестих се в болницата„, спомня си баба Калина. Тя бе категорична, че ако не е била внучката й, сега нямало да е между живите. 

Казва, че къщата й е срината от водната стихия. „Не съм видяла картината, но си представям, че е страшна. Всичко е унищожено“, проплака старицата, която най-много страда за загиналия си съпруг.

„От много време чуваме, че стената на язовир „Иваново“ е пропукана. Години наред институциите не предприеха нищо и не я заздравиха„, с болка споделя баба Калина. „Има виновен за това бедствие, тъй като за този язовир отговарят хора“ – категорична е пострадалата жена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button