Регион

Отводняват залетите къщи в Свиленград

Наводнение, илюстрацияЗапочна изпомпване и отводняване на домовете на хората в Свиленград. Осем екипа на местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и техни колеги от София и Бургас  работят усилено.

Нощта премина спокойно, съобщават от общинска администрация. След сигнал на дежурните телефони спасителните екипи изведоха  един възрастен мъж от дома му в кв. Гебран и го настаниха при роднини. Разливът от вчера на река Марица край селата Генералово и Капитан Андреево е само върху земеделска земя, няма засегнати къщи. От тази сутрин са оставени в готовност два БТР-а, останалите тежки машини и лодки са отзовани. 

Населението е информирано да не ползва за пиене водата от централната водопроводна мрежа, поради замърсяването й. Тя може да се ползва само за битови нужди. В Регионалната здравна инспекция се правят изследвания на качеството на живителната течност. След подобряване на показателите й, ще бъде отменена забраната за пряка консумация. Забранена за пиене е също водата от местните извори в селата Чернодъб, Пъстрогор и Димитровче. 

На дежурните телефони в общината зачестиха въпросите за обезщетения за нанесените от наводнението щети. Предстои сформиране на  комисия от експерти от национално, областно и общинско ниво, която да  опише  пораженията и оцени финансовия им размер.

Тежка е зимната обстановка в част от общината. Доставят се вода, хляб и храна в селата, чиито пътища са проходими – Момково, Мезек, Сива река, Чернодъб, Генералово, Капитан Андреево, Пъстрогор, Младиново. Към останалите 15 села се разчистват пътищата, затрупани от сняг и виелици. В някои от тях няма ток. Общината е подала искане до областния кризисен център за изпращане на роторен снегорин, с чиято помощ да се осигури достъп до селата в непроходимия сакарски район.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button