Регион

По 10 000 лв. за семействата на загиналите в Бисер, променят Закона за водите

Наводнението в село БисерМинистерският съвет одобри отпускането на еднократна финансова помощ на семействата на загиналите при наводнението в област Хасково. Помощта ще бъде в размер на 10 000 лв. за всеки починал и ще се изплаща на наследниците им чрез Агенцията за социално подпомагане.

Правителството прие още едно решение – в 10-дневен срок министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните да изготвят предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната и опазване живота и здравето на населението, минимизиране рисковете за икономиката и опазване на имуществото.

С промените ще се възложи на министъра на икономиката, енергетика и туризма  осъществяването на цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, вкл. и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване с цел минимизиране рисковете за населението.

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им ще се осъществява от министерството на икономиката с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – НЕК предприятие „Язовири и каскади”.

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им се осъществява от Министерството на земеделието и храните с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – „Напоителни системи”.

В законопроекта ще се предвиди възможност общините в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чиито собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право ще е „Напоителни системи”.

Ще се регламентира поддържането на регистър на всички язовири, микроязовири и други съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button