Спорт

Подредиха фотоизложбата „Спортната слава на Хасково“ в центъра

Фотоизложбата „Спортната слава на Хасково“ беше открита по обяд под старата часовникова кула в центъра на града.

Експозицията е част от поредицата „Хасково в спомените“, която се осъществява, благодарение на любителски архивни снимки от миналото на града. Изложбата е в празничната програма за Дните на Хасково. Тя се осъществява по идея на Иса Агушев, който колекционира и проучва снимки от миналото на Хасково.

„Представени са спортове, които в миналото са били изключително развити в града – мотобол, традиционно силните футбол, вдигане на тежести, борба. Изложбата не претендира да е изчерпателна, а по-скоро е реверанс и уважение към спортните деятели и хората съхранили тази славна спортна история на града. Експозицията остава за празниците, за да я разгледат гражданите, защото е изключително интересна“, каза на откриването заместник-кметът Мария Вълчева.

ИзложбаПредставени са над 60 фотографии. Иса Агушев коментира, че е искал да покаже времето, когато градът се е събирал на стадиона, в спортната зала, по мотопистите и всички са се радвали на успехите на хасковските спортисти.

„Най-назад във времето е мотоболът. Историята на мотобола започва в Хасково – Ангел Проданов и Тенчо Тумбев създават отбора, който става 12 г. републикански шампион. През 1968 г. националният отбор по мотобол е образуван тук и ядрото е от хасковските спортисти. Същата година печелят трето място на европейското първенство след Франция и ГДР“, припомня Агушев.

През 1975 г. славните хасковски борци стават европейски клубни шампиони, а на следващата година Димо Костов е олимпийски медалист със спечеленото трето място.

„През 1978 г. Хасково за пръв път влиза в „А“ група. 40 000 са на стадиона, хората са по дърветата. 17 – 18 пъти сме републикански шампиони бадминтона. Антонио Кръстев с медалите е показан. Целта беше да върнем малко самочувствието, младите надежди да видят как се развиваше спортът в Хасково“, допълни Иса Агушев.

Звезди от естрадата, попа, фолка и фолклора за Дните на Хасково 2023 – ВИДЕО и ПРОГРАМА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button