Хасково

Две нови издания за 165-годишнината на новобългарското училище в Хасково

Недялко ДимовГотова за печат е книга за 165-годишнината на новобългарското училище в Хасково, чийто приемник е СОУ „В.Левски“. Нейни автори са историкът Недялко Димов и литературният историк Йордан Нанчев.

Двамата изследователи правят цялостен преглед на развитието на учебното дело в града: от въвеждането на взаимоучителната метода през 1846 г. от Стоянчо Стамболов – до наши дни. На основата на документи са проследени разрастването на училището, прерастването му в класно през 1851 г. и по-нататъшното му развитие, строителството на сграда на Централното училище, на старата гимназия /1897 г/, на Първа мъжка гимназия „В.Левски“ /1926-27 г/, както и на сегашната сграда /1943 г/.

Научният труд показва развитието на учебното дело, работата на поколения учители, промените, които настъпват с осъществяването на образователни реформи. Именити учители, оставили своя диря в образователното дело в Хасково, са Тодор Запрянов, Нестор Марков, Митю Попов, Стоян Заимов, Петър Берковски, а в по-късно време – Симеон Попконстантинов, Васил Хараланов, разказва в аванс Недялко Димов. 

Книгата съдържа и богат снимков материал от предосвобожденската епоха и периода след 1944 г. Някои от фотосите не са публикувани досега.

Още едно издание се подготвя в навечерието на 165-годишния юбилей, чиято кулминация ще бъде през май. В него Недялко Димов и Ангелина Георгиева представят протоколната книга на Централното българско училище в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button