Външни публикации

Приоритетите на „Спаси Хасково“ за бъдещето на децата

Една от основните каузи на „Спаси Хасково“ е насочена към децата и тяхното бъдеще. Членовете на организацията са обединени около идеята, че е необходимо да се подобрят значително условията за израстване, образование и реализация на новото поколение в Хасково. Това е една от големите и наложителни промени, която зависи не само от национални политики, но и от местните.

От сдружението казват, че са готови и с конкретни мерки, които трябва да бъдат взети. По думите им основната задача е модернизирането на материално-техническата база на общинските училища и детски градини.

Какво още предлагат от „Спаси Хасково“?

Въвеждане на нови методи на обучение и възпитание. Оказване на пълна подкрепа на всички медиаторски неправителствени организации, работещи за трайното повишаване на училищната посещаемост на децата от уязвимите групи. Създаване на нови предучилищни групи с билингвални преподаватели, които ще помагат на малчуганите в овладяването на българския език.

„Безопасността на децата, докато играят пред блока или на път за училище, също е във фокуса на нашето внимание“, изтъкват от сдружението.

В „Спаси Хасково“ считат, че във всяко училище в общината трябва да има т. нар. зони „изпрати и продължи“, в които родителите да оставят децата си, без да се налага да слизат от колите и да осъществяват престой повече от една минута. Така ще се предотвратят задръстванията в града и съответно ще намалеят пътно-транспортните произшествия, предизвикани от натоварения трафик.

Те са убедени, че бъдещето на града зависи от здравето на жителите му и най-вече на децата, от гражданската инициатива ще се посветят на обновяването на занемарената спортна инфраструктура. Предвидено е изграждане на многофункционална спортна база с игрища за футбол, баскетбол, хандбал и тенис. Междублоковите пространства ще бъдат превърнати в места за спорт, отдих и социализация на живущите, като се изградят съоръжение със свободен достъп.

От „Спаси Хасково“ искат също така да се учреди консорциум от висши учебни заведения на територията на общината, предлагащ обучение в сферата на селското стопанство, леката промишленост, машиностроенето и др.

Наред с мерките, които предвиждат в сферата на образованието и квалификацията, от местната инициативна група ще се борят за привличане на високо технологични предприятия, осигуряващи качествени работни места и продукция с висока добавена стойност.

Back to top button