Любопитно

Куп отличия за изпълнители от Хасковско от фолк фестивал в Неделино

Златен медал на 22-ия национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино заслужиха Теодора и Михаил Евтимови от читалище „Зора“ в Хасково.

Квартетът „Вида“ взе сребро, а школата за народни песни “Зора Зорница“ бе възнаградена със златен плакет.

По традиция всяка година на централния площад в родопския град се сливат талант, красота и емоция, която пълни душата на всеки присъстващ, казват организаторите. Председател на журито бе акад. проф. Милчо Василев от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Със златен медал бе отличена и певицата Латка Енчева от Скобелево. С медали се окичиха още женската група за автентичен фолклор, Калинка Ванчева и Тонка Гаджева, всички от Минерални бани, Красимир Митков от Скобелево, Школата по народно пеене „Харманлийски славей“ -Харманли, читалище „Светлина“ в Черепово, детската фолклорна група „Добричанче“, Димитър Данев, Славка Димитрова и съставът за народни хора от читалище „Нов път“ в с. Добрич, читалище „Изгрев – 1921“ в с. Мезек и малката певица Мария Христова от читалище „Христо Паскалев – 1931“ в с. Младиново.

Фолклорният фестивал увлича все повече и повече млади хора да заучават и изпълняват българското народно многогласие, е мнението на журито. От 2017 г. неделинският двуглас -уникат в песенната традиция в Родопите, се изучава като отделна дисциплина в пловдивската музикална академия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Диана Евтимова
Диана Евтимова
07.09.2023 21:48 21:48

Благодарим на госпожа Златка Михайлова, че винаги отразява успехите на децата от ШНП „Зора-Зорничка “ с вокален педагог-Иванка Топузова!

Back to top button