Хасково

Хасковското мюфтийство собственик на Ески джамия в Стара Загора?

Ески джамияХасковското мюфтийство твърди, че Ески джамия в Стара Загора е негова собственост. В тази връзка от мюфтийството са завели дело срещу областната управа на Стара Загора, с което оспорват акта за държавна собственост, издаден преди три години от администрацията. 

Хасковското мюфтийство иска джамията в града на липите да бъде използвана за молитвен дом на мюсюлманите, тъй като в Стара Загора няма друга джамия, съобщи за Haskovo.info районният мюфтия Басри Еминефенди. Той допълни, че притежава нотариален акт и скица за Ески джамия. 

Досега със съдебните дела се е занимавал Еминефенди. Миналата седмица обаче висшият мюсюлмански съвет е избрал мюфтия на Стара Загора, който ще продължи съдебната битка.

Ески джамия се намира в центъра на Стара Загора. Тя бе реставрирана по европейски проект и от миналата година е Музей на религиите.

Ески джамия е единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Още през 1927 година тя е обявена за старинен паметник.През 1972 г. е обявена за архитектурен паметник на културата, а отделно стенописите в джамията са обявени за художествен паметник на културата от национално значение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.02.2012 21:20 21:20

Срам и позор ако държавата им е върне

ray4o
ray4o
15.02.2012 9:34 9:34

mnogo pravilno dadena reshenie na bg tam nujno edna djamiya za muslumanite bravo na bg pravitelstvoto

Иван
Иван
29.02.2012 8:52 8:52

Кенеф на мюслитата не им е нужен и то баш на центъра.

Back to top button