Любопитно

В хасковския музей представиха нашумяла книга на проф. Веселин Янчев

Осем години проф. Веселин Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е работил над новата си монография, която бе представена в Регионалния исторически музей в Хасково.

Заглавието „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ е предизвикало голям интерес не само в научните среди, поради което се наложило издаването на нов тираж.

Един от изводите е, че въстанието през септември 1923 г. не е плод на мисленето и стратегията на българските комунисти. То им е наложено. Изисква се от тях да постъпят по този начин в името на световната пролетарска революция. България и Балканите се разглеждат от Москва и от Комунистическия интернационал като един от възможните пътища за дестабилизация на Европа и промяната на ситуацията след края на голямата война.

КнигаИзследването е базирано на фактите и документи от българските и руски архиви, а също и на Комунистическия интернационал, създаден през 1919 г. в Москва по инициатива на Ленин и партията на болшевиките.

Проф. Янчев разбива стари клишета, не всеки историк би се наел да го направи, каза проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет, който е рецензент на книгата.

Коминтернът възлага на българските комунисти още през 1922 г. да организират въстание у нас, каза авторът на новата монография. Въпреки провалът Москва нарежда на БКП да готви нов въоръжен бунт през пролетта-лятото на 1924 г. Това е едно противодържавно въстание, лошо организирано, лошо подготвено, пожертвало свои партийни кадри, което се превръща в главен аргумент на комунистическата партия за нейното овластяване и за нейното управление, допълни той.

КнигаУ нас обаче днес има среди, които смятат, че историята е наука, неподлежаща на нова интерпретация, допълни проф. Янчев.

Научните интереси на проф. Веселин Янчев са в областта на военната, политическата и институционалната история на България след 1878 г. Автор е на книгите „Офицери без пагони. Съюзът на запасните офицери в България. 1907 – 1945“ (2000, 2021), „Службите за охрана в България. От княза до президента. 1879 – 2013“ (2013), „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Българският опит. 1879 – 1912“ (2006), „Армия,
обществен ред и вътрешна сигурност между войните и след тях (1913 – 1915 и 1918 – 1923)“ (2014).

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button