Любопитно

Хасковският музей получи от дарители 20 писма от фронта и история на 10-ти родопски полк

20 писма от фронта и история на 10-ти родопски полк получи като дарение хасковският музей от Бранимир Берберов и Спас Тилев, съобщава главният уредник в отдел „Нова история“ Милен Вълчев.

Двамата хасковлии направиха своя благотворителен жест непосредствено след представянето на монографията „Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ в зала „Нова история“ на РИМ-Хасково.

Бранимир Берберов се натъкнал на военните писма в наследен от него имот. Те са от времето на Първата световна война, подател е Юрдан Атанасов, а получателите са различни, но всички са от село Узунджово.

ДарениеОт военните пощенски карти става ясно, че авторът е служил в пета рота на втора дружина на 10-ти родопски полк. Те са закупувани от военния магазин на военната част. На бланката изрично е упоменато „да се пишат само частни работи. Картата ще бъде унищожена ако съдържа военни новини“. Преди да бъде изпратено писмото се проверявало от ротния командир. Тепърва предстои разчитането на текстовете, изписани на гърба на картите с молив със ситен почерк.

Бившият журналист Спас Тилев дари ценната „Бойна история на 10-ти пех. Родопски полк“. Книгата е издадена през 1942 г., а като нейни автори са посочени Георги Шкодрев и Кирил Христов. Първият е командир на полка – 1938 – 1941 г., а вторият – до 1944 г. Това е единствената история на родопци. Книгата е много добре запазена. На антикварния пазар екземпляр от „Бойната история …“, без корици, опърпани страници, се продава за 140 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Н. В.
Н. В.
11.09.2023 15:08 15:08

Браво, дано повлекат крак и скоро имате и други дарители!

Back to top button