Регион

Гробницата край Текето е пострадала сериозно от иманярите, прокопали са 3 тунела

Гробницата край хасковското село Текето е пострадала сериозно от иманяри, показва проучването на екипа на доц. д-р Георги Нехризов.

Haskovo.info припомня, че геофизично проучване на археологическия обект започна на 27 август. От Регионалния инсторически музей съобщиха, че гробницата вече е открита.

За да се достигне до нея е било необходимо първо да се проучи част от средновековен некропол, който е разположен върху могилата. Разкрити са седем гроба с ориентация изток – запад, изградени и покрити с каменни плочи. Погребенията са извършени по християнски обряд – скелетите са положени по гръб със скръстени на гърдите ръце. Те са слабо съхранени поради силната киселинност на почвата, около тях не са открити никакви находки и това затруднява по-точното датиране на некропола.

Откриването на тракийското гробно съоръжение е станало преди няколко дни и оттогава екипът работи по неговото пълно разкриване и документиране. Вече е изяснено, че то представлява значително като размери помещение с правоъгълен план. Изградено е от големи зиолитни блокове и е било покрито с такива. Подът е от плочи от същия тип скала.

Съоръжението е сериозно пострадало от иманярска интервенция. Различни иманярски групи са достигнали до него през три големи изкопи във формата на тунели и са разбили стените му от юг, запад и изток, напълно е премахнато и покритието. По този начин автентичният вид на паметника е компрометиран, като голяма част от живописната декорация на гробницата е унищожена.

От малкото запазени на място участъци от стенната хоросанова мазилка може приблизително да се възстанови общия й вид. Най-долу е разположен цокъл в наситено червено, след него следва пояс в жълт цвят, над него минава тясна лента очертана със светло сини линии, в която през известно разстояние са разположени червени квадрати с вписана в тях звезда, между квадратите има линейни орнаменти и свастики, нарисувани със светло син пигмент. Следва бял пояс с ширина като предходните цветни. Вероятно над него е бил разположен киматийонът, изрисуван с червено, тъмно синьо и жълто, но от него все още не са открити запазени части на място.

В съоръжението няма никакви находки, които да подпомогнат очертаването на хронологическите рамки на изграждането му. Все пак основно в могилния насип и в изхвърлената от иманярите пръст са намерени части от снаряжението и въоръжението на погребаният тук тракийски аристократ – фрагменти от железни върхове на копия, нож, нагръдник и над 50 елемента от пластинчата ризница. Открити са и фрагменти от тракийска керамика и част от алабастрон.

Подобни гробни съоръжения са открити на други места в Тракия и се свързват с разцвета на Одриското държавно обединение в края на V и първата половина на IV в. пр. Хр. Проучените неограбени такива гробове, като тези при Дуванлий и Черноземен, Пловдивско и Дълбоки и Шипка, Старозагорско се отличават с богатството и пищността на гробните дарове.

От благотворителната кампания за проучването на гробницата вече са събрани над 51 000 лв.

Дарителска сметка в лева:

IBAN BG64RZBB91553120056106

Титуляр РИМ-Хасково

До седмица ще стане ясно къде е входът на гробницата край Текето

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Jack Bauer
Jack Bauer
13.09.2023 23:09 23:09

Иманярите трябва да се разстрелват, без съд и присъда.

Back to top button