Спорт

Нови медали за шахмата в Свиленград, обявиха спортната програма за празника

Два сребърни медала спечелиха децата от спортния клуб по шахмат „Свиленград 2013“ на състоялия се пети мемориал „Марин Станковски“ в град Раднево, съобщават от общината.

В група „Б“ на турнира участваха 30 деца от цялата страна. Състезателите бяха на възраст до 12 години и без шахматен коефициент. Турнирът се проведе в 7 кръга с контролно време 15 минути на състезател плюс пет секунди.

Свиленградският клуб участва с трима състезатели. Отлично се представиха Атанас Вангелов и Сияна Вангелова. Атанас завърши на второ място в крайното класиране с 6,5 точки. Единствено вторичният показател го лиши от спечелването на купата.

ШахС пет точки Сияна Вангелова завърши на шесто място в крайното класиране. И тя заради вторичния показател остана втора при момичетата до 10 години.

Другият свиленградски състезател Милен Стамов участваше за първи път на турнир извън родния град. Той положи много усилия и успя да постигне поставените минимални цели от ръководството на клуба.

В турнир „А“ взеха участие петима състезатели от свиленградския клуб. В турнира участваха общо 86 изтъкнати състезатели от цялата страна, включително и трима гросмайстори: Александър Делчев, Мартин Петров и Петър Дренчев. Състезанието се проведе в девет кръга с контрола 10 минути на състезател плюс 5 секунди на ход.

Най-добро класиране от свиленградските състезатели постигна Живко Великов, който зае 45-то място с актив от 4,5 точки. От децата единствен Дамян Дамянов взе участие в турнира и постигна актив от 3,5 точки.

Добрите игри на мъжете в турнирите по ускорен шахмат напоследък доведоха до получаване на шахматен коефициент (ЕЛО) от двама състезатели на СКШ „Свиленград 2013“ – Живко Великов и Иван Василев.

ШахПо-рано много добре се представи Дамян Дамянов на 48-я турнир за купата на България „Морско конче“ във Варна. В този престижен и труден турнир, който многократно е печелила и Нургюл Салимова, свиленградският клуб участва с трима състезатели.

При момчетата до 12 години взеха участие 33 състезатели от цялата страна. Като крайно класиране Дамян Дамянов завърши с актив от 5 точки – 4 победи, 2 ремита и 1 загуба.

Дамян е единственият състезател без ЕЛО, който стигна до предварително обявените награди. Зад него останаха 7 градирани шахматисти. Въпреки че беше поставен под №17 в стартовия списък, Дамян показа зряла игра и с добра тактическа дисциплина постигна първия си успех в турнира „Морско конче“, заемайки петото място в крайното класиране.

ШахДругият свиленградски представител в тази група Атанас Вангелов за първи път участва в тази възрастова група. Въпреки че беше поставен под №31 в стартовия списък, с добра игра особено в последните кръгове той завърши на 25 място в крайното класиране.

При момичетата в групата 8-10 години Сияна Вангелова представи клуба. За нея това беше второ участие за купа „Морско конче“ и тя надгради представянето си от миналата година. В крайното класиране зае 16 място от 26 момичета

Междувременно от общината обявиха спортната програма за празника на Свиленград – 5 октомври. От 24 септември до 15 октомври ще има състезания по шахмат, футбол, бадминтон, крос, хандбал, колоездене, тенис на корт, борба и волейбол.

Шах

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button