Хасково

Възобновяват делото срещу глобата от ДНСК заради мотопистата

Мотописта, архивХасковският административен съд върна за ново разглеждане на Районния съд делото на община Хасково срещу РДНСК. Администрацията оспорва глобата от 5000 лева от октомври миналата година за това, че подстъпите, свързващи главния път с мотопистата са незаконни.

Както Haskovo.info вече писа на 17 януари Районен съд – Хасково определи жалбата на градоначалника като недопустима, тъй като според Закона за устройство на територията наказателни постановления, с които е наложена имуществена санкция на юридически лица и еднолични търговци до 5 000 лв. включително, не подлежат на обжалване.

Тогава адвокатът на община Иван Иванов изрази несъгласие с решението на Темида, тъй като според Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи „всяко лице при определянето на неговите граждански права и задължения или при наличието на каквото и да е наказателно обвинение срещу него има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд“.

Според Административен съд – Хасково Законът за устройство на територията е в нарушение не само на международен правен акт, част от вътрешното ни право, но и на първично общностно право – Хартата на основните права на ЕС и Договора за функциониране на ЕС. С въведеното в специалния закон ограничение на правото на жалба против административна или имуществена санкция под определен имуществен праг, се нарушава Договора за функциониране на ЕС. Това дава основание на Административния съд да върне делото за ново разглеждане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button