Спорт

Отбелязаха 65 години мотобол в Хасково

Навършват се 65 години от създаването на първия отбор по мотобол в Хасково.

Хасковлии стават 12 поредни години републикански шампиони. Националният отбор на България е съставен почти изцяло от хасковски състезатели и на Европейското първенство през 1968 година нашите печелят третото място.

„Тази част от спортната история на Хасково не трябва да се забравя. Защото направеното от вас е повод за гордост на всеки хасковлия“, каза кметът Станислав Дечев при срещата си с бронзовите европейски медалисти по мотобол на стадион „Младост“.

МотоболСтойчо Бонев – Токата и Грозьо Тенев бяха трогнати да видят, че на терена, на който са играли срещите си преди повече от шест десетилетия, днес има паметен знак на Златия отбор по мотобол, посочват от общината.

„Тогава стадионът не е изглеждал така, показват го снимките, които колекционира и ни предоставя Иса Агушев. Днес тук се играят други спортове и съоръжението изглежда по съвсем друг начин. Но се радвам, че успяхме да намерим достойно място, за да отдадем дължимото признание на тези мъже, които са прославяли името на Хасково преди десетилетия“, коментира Дечев.

МотоболСтойчо Бонев-Токата, Грозьо Тенев и Тодор Петрунов са хората, които все още разказват от първо лице как се е играл мотобол някога, какви са били някогашните мотори, какви са били правилата на играта и какво е усещането да си сред първите три отбора в Европа.

Златният отбор на Хасково по мотобол е бил в състав м.с. Ангел Проданов-Проданчето, м.с. Тенчо Тумбев, м.с. Стойчо Бонев-Токата, Задик Карекинян, Доньо Илиев, Георги Пачеманов, Стефан Чармаков, Тодор Петров, Тодор Петрунов и Грозьо Тенев. За съжаление повечето от тях вече са покойници. Но техните наследници с основание се гордеят с постигнатото от Златния отбор на Хасково по мотобол, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button