Хасково

22 000 деца започнаха тържествено учебната година в Хасковска област

21 994 деца започнаха тържествено днес учебната година в Хасковска област.

Официално откриване с ритуали и благопожелания имаше в 80 училища и 3 центъра за специална образователна подкрепа в региона. Днес в класните стаи се очакваха 1 850 първокласници. От общините Хасково и Димитровград обявиха, че за децата в първи клас има специални подаръци.

Градският транспорт в Хасково е безплатен за децата на 15 септември. От общината възстановяват и движението на тролейбусна линия №408 по маршрут ЗММ, бул. „Васил Левски“, детелината на кв. „Орфей“, бул. „Раковски“, бул. „Съединение“ до ЗММ. Край училищата има полицейско присъствие.

Новата линия се очаква да бъде в полза на децата, които се местят в други училища заради ремонти. Както Haskovo.info писа, учениците от ФСГ „Атанас Буров“ от 18 септември ще учат втора смяна в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Децата от училището в село Радиево ще учат в ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград.

Подаръци за 760 първокласници в община Хасково

Всички 760 първокласници получиха образователната и занимателна книжка „Как играят буквите?“ на Христина Петрова, която е специалният подарък от община Хасково.

Други 700 деца от подготвителните предучилищни групи в детските градини и училища също получиха подаръци – забавните книжки „Бърборино“.

Станислав Дечев„Скъпи ученици, днес влизате в приветливите класни стаи не само, за да трупате знания и опит за себе си. От днес вие ще пишете поредната страница от историята на училището си. Затова приемете с уважение неоценимата помощ на вашите учители и работете заедно с тях, за да израствате“, се казва в поздравителния адрес на кмета Станислав Дечев, изпратен до всички училища в общината.

Гинка Райчева: Дръжте здраво ръката на вашия учител и смело вървете напред!

Областният управител Гинка Райчева откри учебната година в хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“, където доскоро беше 30 години директор.

Областен„В този прекрасен есенен ден, скъпи първокласници, пред вас ще се отворят врати към нови откривателства и към ярки приключения. Дръжте здраво ръката на вашия учител и смело вървете напред!“, обърна се към учениците Райчева.

ОбластенНа откриването присъстваха началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова, представители на училищното настоятелство Веселин Недев и Добромир Добрев, настоящи и бивши учители, родители и гости на тържеството.

Гинка Райчева връчи поздравителен адрес и цветя на директора Розалина Петкова и пожела успешна и мъдра учебна година.

Подаръци за 184 осмокласници в Езиковата гимназия в Хасково

914 гимназисти започнаха учебната година в хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

ЕзиковаВсички бяха поздравени от директора Деян Янев, който е подал искане за промяна в транспортната схема и урегулиране на движението в района на гимназията. Причината е, че от 18 септември втора смяна в Езиковата ще учат над 600 деца от ФСГ „Атанас Буров“.

Очаква се от Димитровград и Минерални бани за Хасково да има по-ранни автобуси, както и по-късни да тръгват от областния град за общинските центрове. Директорът искат и да се забрани паркирането в близките до училището участъци на улиците „Георги Кирков“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, защото на обяд ще станат големи задръствания при тръгването и пристигането на учениците.

ЕзиковаОсмокласниците в Езиковата гимназия са 184 в 7 паралелки. По традиция те получиха подаръци от зрелостниците и бяха посрещнати с пита и мед.

609 ученици откриха годината във ФСГ преди да се преместят в Езиковата

609 ученици преди обяд откриха тържествено новата учебна година във ФСГ „Атанас Буров“.

ФСГОсмокласниците са 128. Те обаче не бяха въведени в класните стаи, където вече е започнал ремонт.

От 18 септември всички деца от Финансово-стопанската гимназия ще учат втора смяна в сградата на Езиковата гимназия. Три деца от села в общините Димитровград и Симеоновград са се отписали, защото не могат да пътуват толкова късно вечер след часовете.

ФСГДиректорът Цанко Цанков поздрави учениците, учителите и родителите и разясни графика, по който ще се учи в Езиковата. На тържеството имаше и музикална програма.

Певица от ансамбъл „Тракия“ откри учебната година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

С тържество, фолклорно пеене и актьорско майсторство бе отбелязан първият учебен ден в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Хасково. Училището с дългогодишна история отвори врати за своите ученици за 138-ма година.

УчилищеТържеството олицетворяваше цялостната работа на учителите и учениците – едновременно традиционно, но и с модерни елементи, изнесени от реалната им практика в класните стаи.
След издигане знамето на България и това на училището двама ученици изпяха „Песен за приятелството“, с която накараха дори и най-малките първокласници, които за пръв път влизат в училището, да се почувстват топло посрещнати и приети, разказват от училището.

УчилищеТрадиционните драматизации не бяха пренебрегнати и днес. Седмокласници представиха поредната си авторска постановка, вдъхновена от романа на Джерълд Даръл „Моето семейство и други животни“. Тя също бе тематична и носеше послание за това как всеки учител трябва да работи с любов към детето. Поуката в последната сцена бе казана гласно от главния герой Джери – „смятам, че всяко дете заслужава такъв учител… учител, който го е грижа за детето“.

УчилищеКулминация на тържеството постави новият учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – г-ца Дауд. Тя изпя „Пустоно лудо и младо“ заедно с няколко ученици от шести клас. Завладяващият й глас и фолклорната песен, позната на цялата публика, стоплиха сърцата на всички и вдигнаха настроението значително.

УчилищеГ-ца Джансу Дауд е поредният млад учител в училището. След няколкогодишни участия на сцена с ансамбъл „Тракия“ и със световноизвестни изпълнители, гостуване в предавания за разпространение ценностите на българския фолклор, г-ца Дауд се отдава на своето призвания, за което е мечтала през целия си живот – да предава многообразието от знания и обичаи на българския фолклор на децата.

„Моята цел е да подбирам млади висококвалифицирани кадри, които да работят в синхрон с по-опитните колеги. Именно в съвместната работа на различните поколение нашето училище съумява да се развива стремглаво нагоре, съхранявайки и уважавайки традициите и историята си“, казва директорът на училището Иванка Стоянова.

Меденки за всички осмокласници в гимназията по туризъм

104 осмокласници в 4 паралелки посрещна Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково.

ПГТНовите ученици ще се обучават в специалностите „Кетъринг“, „Организация на хотелиерството“, „Съдебна администрация“, „Рекламна графика“ и „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“. Гости на тържеството бяха Таня Ганева – председател на Обществения съвет, родители, бивши ученици и учители.

ПГТНовата учебна година бе тържествено открита с впечатляващ танц на мажоретките от гимназията и със слово на директора Пенка Георгиева. Тя пожела на всички възпитаници успешна и ползотворна година, изпълнена с нови постижения. Да бъдат уверени и да преследват мечтите си. През настоящата учебна година училището ще отбележи своя 60-годишен юбилей.

Тържеството продължи с изпълнение на народен танц от участниците в клуб „Фолклорни ритми“ към гимназията. Традиционно учениците пристъпиха прага на училището под звуците на химна на ПГТ „Александър Паскалев“, а всеки осмокласник получи ръчно изработена празнична меденка с надпис „Добре дошли“.

С две нови специалности започна учебната година в ПГДС – Хасково

56-ата учебна година в ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково започва с две нови специалности – графичен и интериорен дизайн.

ПГДСГолямото семейство на Асеневци порасна с още 132-ма осмокласници и четирима нови преподаватели. Въпреки дълголетието на училището, всяко ново начало е много емоционално, изпълнено с нетърпение, страхове, очаквания. И всяка година е динамична и различна, пъстра като живота, казват от гимназията.

ПГДС посрещна ученици, учители, родители и гости със слънце, весела глъчка и много усмивки. В речта си директорът Маргарита Топалова пожела на всички учители и ученици творческото вдъхновение и искрата на знанието да ги съпътстват през новата учебна година с дълбока вяра, с много надежда и с искрена любов.

4 154 деца прекрачиха училищния праг в община Димитровград

4 154 деца започнаха новата учебна година в община Димитровград, а 377 първокласници прекрачиха днес училищния праг за пръв път.

УчилищаКметът Иво Димов откри годината в Основно училище „Пенчо Славейков“. Тържеството започна с посрещане и издигане на националното и училищното знамена. С вълнуваща реч директорът на най-голямото училище в общината Мария Янева се обърна към своите колеги, родители и ученици, допълват от кметството.

С пожелания за успешна и ползотворна учебна година кметът на общината поздрави всички учители, ученици и родители.

Училища„Благодарение на Общинската ни програма „Модернизация в системата на училищното образование чрез дигитални технологии“ осигурихме финансова подкрепа на училищата за закупуване на съвременни технологични средства, оборудване на кабинети, придобиване на програмни продукти и лицензи. Продължаваме и друга наша успешна програма „Димитровград на младите“, която е насочена към повишаване на качеството на образователния процес, инициативността, отговорността и активността, чрез диференцирана грижа към личностното развитие на децата, учениците и младите хора“, каза Димов.

Той посочи, че ще продължи подпомагането със стипендии на талантливи и активни деца и младежи и обновяването на дворовете на училищата, физкултурните салони и фитнес площадките.

Повече ученици в Свиленград на старта на учебната година

2 826 деца и ученици ще се обучават през новата учебна година в община Свиленград

Общо 2 826 деца и ученици бяха посрещнати празнично в училищата и детските градини в община Свиленград на старта на новата учебна година, съобщават от кметството.

СвиленградПо традиция всички учебни и детски заведения получиха поздравителни адреси от кмета на общината арх. Анастас Карчев. Той лично откри учебната година и пожела на учители, родители и деца много ползотворна работа и успехи в образователния процес на тържествата в Първо ОУ „Иван Вазов” и в новата ДГ „Снежанка”, която вече отвори врати. С построяването на новата сграда общината създаде най-модерни условия за обгрижване и възпитание на 110 деца от първа до четвърта група.

СвиленградПървокласниците тази есен са 202 – малко повече от миналата година.

Учениците в 6-те училища са 2 125 и ще се обучават в 100 паралелки. Тази година броят на учениците в общината е нараснал с 45 деца и младежи.

Броят на възпитаниците в 5-те детски градини и подготвителните групи се запазва – 701 деца, разпределени в 29 целодневни групи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГОГО
ГОГО
15.09.2023 19:53 19:53

Какви са тези ЛГБТ балони в училище Кирил и Методий?

Анонимен
Анонимен
15.09.2023 19:59 19:59

Бе този Цанков още директор ли е
Въх той слама на две магарета не може да дели от махмурлук

Анонимен
Анонимен
16.09.2023 0:06 0:06

Все същите празни приказки.Дайте им Влас пък каквото може ще открадне.
Но проблема не е във тях,а ми в това че който и да вземе властта се ще гледа да краде и да се нагласи.

Back to top button