Любопитно

Фолклорен куклен спектакъл подготвя хасковският театър „Дани и Деси“

Звън на чанове ще звучи в новия фолклорен куклено – театрален спектакъл на известния и извън България Театър „Дани и Деси“ – Хасково, който този месец открива 29-ия си сезон.

Сценарист и режисьор е Таня Евтимова, сценография и кукли – инж. Атанас Евтимов. Музикалната среда ще бъде съставена от съвременни и автентични фолклорни мелодии.

Моноспектакълът, който все още очаква своето име, е създаден по идеи от народни легенди, митове и обичаи. Той ще представи по достъпен и интригуващ начин една съвкупност от народни предания, костюми, народни музикални инструменти, вещи от някогашния бит на българина и характерни обредни предмети. Така се сътворява цяла приказка за българския дух, за българите и техните нрави и традиции.

ТеатърНовият спектакъл е подкрепен от програмата на Министерството на културата за подпомагане на сценичните изкуства. Мотивите са, че той е неподвластен на времето и езиците, че запазва част от съкровищницата на истинския, български фолклор, като запознава зрителите, малки и големи, с това изключително наследство.

Театър “Дани и Деси” съществува от 1995 г. като професионален частен куклен театър, припомня Haskovo.info. Три от авторските моноспектакли “Кратка квак история”, „Стават чудеса” и “Къде си приятелю?” са излъчени в рубриката “Лека нощ деца” на БНТ. Трупата е представяла българската култура на фестивала „Европалия“ в Брюксел. Популярният хасковски театър е участвал и представял високото ниво на родното куклено изкуство в над 70 международни и световни фестивали в България, Турция, Унгария, Хърватска, Словения, Индия, Италия, Испания, Франция, Белгия, Австрия, Румъния, Тайланд, Полша, Германия, Португалия, Китай, Мексико, Малайзия и други страни, от където има много дипломи и награди.

Министерството на културата отличи с Почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, сребърен, и грамота Таня Евтимова – актриса, основател на театър „Дани и Деси“, и Атанас Евтимов – основател на популярната театрална формация. Наградата им е връчена за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button