Любопитно

Хасково – пред микрофона на „И рибар съм, и ловец съм“

Ловци от хасковското ловно-рибарско сдружение застанаха пред микрофона на популярното радиопредаване „И рибар съм, и ловец съм“.

Събеседници на водещите Росен Мирчев и Асен Масларски станаха знаменосецът на сдружението Тодор Алексиев и председателят на ловната дружина „Гергьовден“ – Хасково Ангел Николов.

В импровизираното студио те разказаха за благоустроената историческа местност Гергьовден, където е сложено началото на организираното ловно сдружение в този край. Близо 30 души участваха в обновлението на терена. Край параклиса „Св. Георги“, осветен по християнски обичай, е построен навес, изградена е чешма, засадени са нови дръвчета. Имотът е вече наш, имаме документ за собственост, похвали се Ангел Николов.

Тодор Алексиев от градската дружина „Идимирли“ сподели как се спазват традициите при откриване на новия ловен сезон. Унищожават се обаче синори, птиците няма къде да гнездят, липсва влага, обясни той.

РадиоФермено отгледаните дивечови птици нямат развити инстинкти и затова често стават жертва на хищници, най-вече чакали. В дружината членува рекордьор: Радостин Радев има грамота за отстреляни 4 чакала в рамките на едва 5 минути. Успяваме да регулираме бройката им, но проблемът продължава, каза Алексиев.

Радиослушателите научиха и за току-що отпечатаната книга на Щерю Щерев, наричан в Хасково „професор по рибарство и аквакултури“ заради пословичната му отдаденост на риболова. Музикант, дългогодишен автор на цели страници за риболова в „Новинар юг“ и „Хасковска Марица“, сега той е събрал историите си под заглавие „Моята река“.

РадиоРибарлъка съм го захванал от дете, учител ми беше баща ми, а първата ми риба беше морска, разказва увлекателно Щерю Щерев, който сега е пренесъл такъмите си чак в Брайтън, Англия. Рибата на живота му била грамаден сом, цели 50 минути му коствало да го извади от водата. Беше само 7 кг. по-лек от мен, спомня си колоритният рибар, прочут и с незаменимите си кулинарни рецепти.

Книгата съдържа описания на любими места за риболов, паметни случки, напътствия към млади последователи и много снимки. Нейното представяне пред колеги по хоби, читатели и приятели ще е на 21 септември от 17:30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Радио

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button