Хасково

Протестиращите земеделци затвориха международните пътища край Хасково

Земеделци със селскостопанска техника затвориха в 10 часа пътя Хасково – Димитровград и Свиленград – Пловдив.

Блокадата е при детелината на северна индустриална зона. През 30 минути колоните от автомобили ще бъдат пропускани.

Протестът е национален и блокади има на близо 50 места в страната. От аграрния сектор са недоволни от отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

ПротестВ Хасково има земеделци и от Кърджалийска област. На обяд протестиращите ще отпътуват за София.

Те имат разрешение да влизат в столицата с машини до 5 тона и се заканват най-тежките да бъдат използване при необходимост на по-късен етап.

Председателят на хасковското сдружение на зърнопроизводителите Станислав Стоянов се обяви за връщане на забраната за внос на зърно, месо, млечни продукти, мед и замразени плодове от Украйна. След като бъдат изпълнени петте им искания, те са готови да седнат на масата за преговори с управляващите и да обсъдят лицензионните режими.

„Целият земеделски бранш е обединен. Ние защитаваме българското производство“, каза Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди“.

„Ние получаваме 1/2 от субсидиите в Европа. Тези пари не ги крадем, ние ги изкарваме. 400 лв. получаваме за една крава, а в Гърция – 400 евро. Всички управляващи досега работиха срещу нас, няма да допуснем повече да се гаврят с нас. Ние не трябва да сме бедни, ние трябва да сме земеделски производители с възможности“, допълни Синапов.

„Останали сме последните, които се борим за българската земя. Напоителните системи са разбити, нямаме вода, изчезва работната ръка, имаме нужда от солидна подкрепа, много неща ни липсват. Безконтролният внос ни ликвидира сектора. Ние не получаваме еднакви субсидии с Гърция и Италия и няма как да направим конкурентна цена“, каза Кристиян Иванов, който е областен координатор на Българската камара плодове и зеленчуци.

Исканията на земеделския сектор към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.09.2023 11:09 11:09

ЕС им даде през годините пори, трактори, а тия селски говедари протестират, да им се направи ревизия

Budala
Budala
19.09.2023 5:40 5:40
Отговор до  Анонимен

Да се забрани всякакъв внос на храни. Хлябът да стане 5лв белким се успокоят.

Марчо
Марчо
18.09.2023 11:10 11:10

Червени боклуци, много ви нови тракторите, забравихте юмз-тата!

Анонимен
Анонимен
18.09.2023 12:08 12:08

В условия на пазарна икономика е така,всеки има право да внася от където си иска,орът на хората нивите и им дават мижава рента.Като не им отърва да се отказват.

Анонимен
Анонимен
18.09.2023 14:55 14:55
Отговор до  Анонимен

нека вкарват но да си плащат митата и таксите

Брб
Брб
18.09.2023 12:21 12:21

Абе на украйнците с бентлитата като им раздаваха помощи от нашите пари, седяхте кротко. Тези хора са българи, трудят се в България от сутрин до вечер, плащат данъци, а все ще се намери кой да ги плюе. Заслужавате са ядете всички боклуци от Украйна и да дишате лепилата от Полша и Китай, вместо да подкрепите родното!

Аман вече
Аман вече
18.09.2023 12:25 12:25

Аман от тия украинци ,объркаха света и живеят на гърба на целия свят. Айде стига сте ги коткали, кво правят тука да си ходят да воюват а не наготово тука да ги хрантутим и да имядем боклуците

Сър Джон
Сър Джон
18.09.2023 13:00 13:00

Станислав Стоянов, който е в явен конфликт на интереси като се има предвид , че жена му е служител в общинската служба по земеделие в Димитровград ще говори за правда……

Роко
Роко
18.09.2023 14:27 14:27

Пълна ревизия за последните 5 години кой колко взел хаа бакалъм

Анонимен
Анонимен
18.09.2023 15:04 15:04
Отговор до  Роко

Ама ти си мислиш че не ги проверяват ли бе заблуден, има контрол от БАБХ регистрират се пръсканията, торенето. А на Украйна никой не и държи сметка колко торят и пръскат, те работят с препарати забранени от ЕС при тях няма забрана за ГМО. Но видиш ли пробите били прекрасни почти натурално БИО производство / ПО ДАННИ ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА КОЯТО ОТКРИ ЧУМАТА ПРИ ОВЦЕТЕ/ на тях ли ще вярвате?

Роко
Роко
18.09.2023 17:33 17:33
Отговор до  Анонимен

Абе анонимнико ревизията и проверката от начало се знае за какъв контрол ми говориш

Краси
Краси
18.09.2023 21:11 21:11

Този Стоянов е в конфликт на интереси или вече се е развел с началничката на Земеделската служба в Димитровград. Как така „жена“ му, русокосата лизачка е държавен служител, а тоя протестира срещу държавата?

Back to top button