Любопитно

Театър при сдружение „Тишина“ представя „Двете малки свраки, носещи късмет“ в Хасково

Театър „Мим Арт“ ще представи спектакъла „Двете малки свраки, носещи късмет“ в Хасково, съобщават от общината.

Постановката ще се играе на 21 септември от 18 часа в камерната зала на театър „Иван Димов“.

Поводът за гостуването на Театър „Мим Арт“ към Сдружение „Тишина“ е Международният ден на жестовия език. Всяка година последната седмица на септември е Международната седмица на глухите хора, а 23-ти септември е Международен ден на жестовия език.

Театралният спектакъл „Двете малки свраки, носещи късмет“ разказва за приключенията на две свраки, които водят публиката през различни перипетии, благородни и не толкова благородни пакости, но винаги в името на доброто и приятелството. Тяхната енергия и любопитството им към заобикалящата ги среда ни потапят в свят на чудеса и вълшебства.

Едно от иновативните предизвикателства на този спектакъл е използването на жестов език – езикът на глухите хора, чрез който той се възприема и от чуваща публика, и от публика с увреден слух. В театралния спектакъл участва и гост – актьор без увреден слух, който в определени сцени използва жестове редом с репликите си.

Театър „Мим Арт“ към сдружение „Тишина“ е създаден през 2008 година от група младежи с увреден слух, завършили НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Нов Български Университет – Департамент “Театър“. Творческият екип е сформиран на база опит и умения на глухите изпълнители, минали през школата на група за синхронно пеене и танци „ЖЕСТИМ“. Техните знания и натрупан стаж в музикалното и театралното изкуство с жестов изказ, са предпоставка за професионално обучение и израстване.

Публиката на театър „Мим Арт“ включва аудитории от глухи любители на театъра, малки и големи зрители с и без увреждания, съпричастни към изкуството. Спектаклите на театъра са разпознаваеми и от чуваща публика, привлечена от синхронна интерпретация на говоримия език чрез невербален жестов изказ. Озвучаването на ролите на глухите артисти се извършва от техни чуващи колеги на аудионосители.

Представленията на театър „Мим-Арт“ се играят на различни театрални сцени в София и в страната. Театърът участва и в международни фестивали на театралното изкуство, където печели престижни награди. За своята дейност театър „Мим Арт“ е награден от Министерство на културата с Грамота за принос в българската култура, а тяхната основателка и художествен ръководител Мария Атанасова е наградена с медал „Симеон велики“ – Печат и Звезда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button