Любопитно

Концерти, фестивали и национална въздушна обиколка за празника на Свиленград – ПРОГРАМА

Празничните събития, посветени на Деня на Свиленград – 5 октомври, започват от днес, съобщават от общината.

Тази вечер в Арт галерията се открива традиционният за Свиленград Национален пленер „Нарисувани усещания”, девето издание. Десет художници – местни и гостуващи, ще претворят върху платна своите възприятия за Свиленград и района, а резултатът ще бъде представен на изложба на 24 септември от 11 часа в Арт галерията.

И тази година „Фестивал в куфар” ще зарадва публиката с театрални, музикални и литературни изяви. На 20 септември от 17:30 ч. в Общинската библиотека ще бъде представена книгата на големия композитор, родом от Свиленград, проф. Александър Текелиев „Словесни синкопи“.

На 22 септември от 18:30 часа ще се играе Плейбек спектакъл с водещ доц. д-р Антоанета Петрова, преподавател в Нов български университет. Събитието е в зала „Александър Текелиев“ на бул. „България” №26. Веднага след това, от 20 ч. на откритата сцена до библиотеката ще се състои вечерен концерт на студенти от Департамент „Музика“, НБУ, с водещ гл.ас.д-р Илиян Парасков.

„Фестивал в куфар” ще завърши на 23 септември от 19 ч. с моноспектакъла „Дневникът на един луд“ по Н.В. Гогол на доц. д-р Антоанета Петрова на откритата сцена до Общинска библиотека.

На същото място, но на 21 септември от 18:30 ч. е обявена „Отворена сцена – таланта в мен“ – за изява на децата на Свиленград.

На 24 септември в 12 ч. Свиленград е включен в „Шеста национална въздушна обиколка на България“ – съвместна проява с Фондация „Български ВВС“. Авиаторите ще кацнат на летището между с. Мустрак и с. Райкова могила. Предвидена е среща-разговор с ученици и разходка из небето над Сакар.

СвиленградНа 26 септември в 17 часа пред сградата на общината ще бъде открита мобилна изложба „110 години от Одринската епопея и българската бойна авиация“.

Същия ден от 18 ч. в салона на НЧ „Просвета 1870” ще се играе „Завещанието на целомъдрения женкар“ – постановка на театър „Българска армия”, част от националното турне за 85-та годишнина на актьора Васил Михайлов.

„Пей, танцувай и празнувай, мой роден Свиленград!“ – празник на таланта и творчеството ще се проведе в парк „Младежки” на 28 септември от 17:30 ч.

„Младежка музикална среща“, Свиленград 2023 г. – четвърто издание, е насрочена за 30 септември от 18 ч. на открита сцена до Общинска библиотека.

Седмият национален фестивал „С песен от свила – минаха години” ще събере отново любителите на старата градска песен на 30 септември и 1 октомври от 10 ч. в НЧ „Васил Левски 1933”, кв. „Кап. Пeтко войвода”.

На 2 октомври от 18 ч. в НЧ ”Просвета 1870” ДТС „Академия Млад актьор“ ще представи „Аз съм само една“ – поетичен спектакъл на по стихове и разкази на Петя Дубаров.

За най-малките е постановката „Пинокио“ по Карло Колоди на Драматичен театър „Гео Милев“- Стара Загора, на 3 октомври от 15 ч. в НЧ ”Просвета 1870”.

Благоустроеният бул. „България“ ще бъде огласен от празничния концерт на Духов оркестър „Костадин Манов“ на 3 октомври от 17:30 ч. Веднага след това от 18:30 ч. ще се състои традиционната церемония за връчване на ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград на бул. „България“, пред сладкарница „Парапина“.

На 4 октомври от 17:30 ч. в НЧ ”Просвета 1870” ще се проведе Трети рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов „Небесен гурбетчия“.

В навечерието на празника на Свиленград, на 4 октомври от 19:30 ч. в Спортната зала е концертът на дует „Ритон“ – юбилейно шоу „Приказката продължава“.

Денят на Свиленград – 5 октомври ще започне с традиционната тържествена литургия за благоденствието на града и неговите жители в храм „Св. Троица” от 10 ч.

На празника Общинската библиотека организира Ден на отворени врати.

От 11 ч. е насрочен общоградският ученически крос за купа „Пети октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград. Стартът е при „МЦ I Свиленград“.

Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихида за загиналите за освобождението на Свиленград ще се състои на 5 октомври от 11 ч. За желаещите да се включат граждани, общината е организирала превоз с автобуси, тръгването е в 9:45 ч. от площад „Пети октомври”.

Шах

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бай Тошо
Бай Тошо
19.09.2023 22:29 22:29

Браво и панаир ще си имат хората не като нашето откъсано Хасково. Защото Станчо бил казал че няма да има такава цигания докато той е кмет. Е скоро няма да е той Дай Боже!

Back to top button